Zonnepanelen op het dak

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Salderen heeft weinig invloed op terugverdientijd

21 Februari 2022

Duizenden agrarisch ondernemers denken erover om in 2022 te investeren in zonnepanelen. Dat blijkt uit een trendonderzoek onder ruim 1.500 boeren. Duizenden andere boeren gingen hen afgelopen jaren voor. Maar blijft investeren in zonnepanelen interessant, ook als de salderingsregeling straks wordt afgebouwd?

Misschien vraag je je weleens af waarom zoveel ondernemers investeren in het opwekken van duurzame energie. Agrarisch ondernemers staan nooit stil. Een aantal belangrijke speerpunten die we tegenwoordig veel horen, zijn: (1) minder afhankelijk te worden van de grillen van de markt; (2) het verdienmodel verbreden; en (3) het bedrijf verduurzamen.

Omdat zonnepanelen lang meegaan, weinig onderhoud nodig hebben en veel stroom opwekken, is het rendement van een zonnepaneleninstallatie erg interessant voor agrarisch ondernemers. Het creëert een stabiele extra inkomstenbron en verlaagt de energiekosten drastisch. Tel de inkomsten en besparingen van 25 tot 30 jaar bij elkaar op, en dan heb je het al snel over grote bedragen.

Afbouw salderingsregeling vs. terugverdientijd
Een vraag die steeds vaker klinkt, is: gaat de afbouw van de salderingsregeling — die waarschijnlijk een jaartje later, in 2024, van start gaat — roet in het eten gooien? Is investeren in zonnepanelen nog wel interessant? Wat doet dat met mijn terugverdientijd?

Zijn deze zorgen terecht?
"Het eenvoudige antwoord is: Nee." Dat zegt Theo Hartgers, zonnepanelenspecialist en financieel directeur bij Zonnepanelen op het dak B.V. "Door de afbouw van de salderingsregeling wordt de terugverdientijd gemiddeld met een half jaar tot één jaar verlengd." Dat effect is dus heel erg klein.

En dat is wel logisch. De salderingsregeling wordt juist afgebouwd ómdat de investering financieel zo aantrekkelijk is geworden. De overheid heeft ook door dat een extra financieel voordeel niet meer nodig is.

Rekenvoorbeelden
Hieronder geven we je een paar voorbeelden van agrariërs met een kleinverbruikersaansluiting (< 3 x 80 Ampère):

Rekenvoorbeeld:
Rekenvoorbeeld Ondernemer 1
Verbruikt 75.000 kWh per jaar
Investeert in 195 zonnepanelen
Wekt op 75.220 kWh per jaar
% eigen verbruik 40% van wat hij opwekt kan hij direct zelf gebruiken
% salderen 60% van de stroom die hij opwekt gaat het net op en koopt hij later terug in
   
Terugverdientijd  
Zonder afbouw salderen  5,2 jaar
Met afbouw salderen vanaf 2023 5,7 jaar
Met afbouw salderen vanaf 2024  5,5 jaar 
Rekenvoorbeeld:
Rekenvoorbeeld Ondernemer 2
Verbruikt 45.000 kWh per jaar
Investeert in 131 zonnepanelen
Wekt op 44.010 kWh per jaar
% eigen verbruik 30% van wat hij opwekt kan hij direct zelf gebruiken
% salderen 70% van de stroom die hij opwekt gaat het net op en koopt hij later terug in
   
Terugverdientijd  
Zonder afbouw salderen  5,5 jaar
Met afbouw salderen vanaf 2023 6,1 jaar
Met afbouw salderen vanaf 2024  5,9 jaar Klik hier om nog meer rekenvoorbeelden te zien.

Persoonlijk advies
Zoals de rekenvoorbeelden laten zien, gaat de afbouwregeling in de praktijk hooguit ten koste van één jaar extra terugverdientijd. En hoe meer opgewekte energie een ondernemer zelf verbruikt, hoe minder effect de afbouw op de terugverdientijd heeft. Maar iedere situatie is anders. Ondernemers die op zoek zijn naar persoonlijk advies, kunnen terecht bij Zonnepanelen op het dak B.V., een zonnespecialist van grote zonnepaneleninstallaties, met veel referenties van agrariërs door heel Nederland. Vraagt u vrijblijvend een offerte aan, dan ontvangt u van een adviseur persoonlijk advies voor uw situatie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief