Shutterstock

Nieuws Kunstmest

China brengt kunstmest uit de reserves op de markt

14 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

China is gestart met het op de markt brengen van kunstmest uit de reserves. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van informatie van de staatsplanbureau. Het gaat om meer dan 3 miljoen ton kunstmest dat in maart voor boeren beschikbaar wordt gesteld.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er wordt nog meer kunstmest uit de reserves vrijgemaakt tijdens de lente om aan de seizoenspiek in de vraag te voldoen. De regering houdt de ontwikkelingen op de kunstmestmarkt nauwlettend in de gaten om een stabiel aanbod te garanderen en om de prijzen in de hand te houden, schrijft het Nationaal Ontwikkelings- en Hervormingscomité in een verklaring. Vooral de prijs van stikstofmeststoffen houdt sterk verband met de gas- en steenkoolprijs. Nu daarvan de prijzen sterk stijgen, probeert China de gevolgen daarvan op de kunstmestmarkt te verzachten met het vrijgeven van een deel van de reserves.

Handelspolitiek
De Chinese overheid voert al langer een gericht beleid op meststoffen. Sinds juli 2021 zijn er regels in werking getreden om de export te beperken en vanaf oktober zijn de restricties dusdanig aangetrokken dat de export van fosfaatmeststoffen zo goed als onmogelijk is geworden. Peking heeft voorraad opgebouwd en afgelopen september al plannen gemaakt om die voorraad in batches tijdens het seizoen op de markt te brengen. Het doel daarvan is de prijzen van kunstmest in de hand te houden en daarmee de voedselzekerheid waar mogelijk te borgen. Volgens Reuters produceerde China in 2021 0,8% meer kunstmest vergeleken met een eerder terwijl de export met 42% daalde. In totaal is er in China 54,46 miljoen ton kunstmest geproduceerd in China.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden