Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Ook de stroomprijs bereikt nieuwe hoogtes

15 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De elektriciteitsmarkt is een markt van extremen, dat is ook de afgelopen week weer gebleken. In een paar dagen tijd is de prijs voor elektriciteit gehalveerd. Fossiele brandstoffen bepalen in grote mate nog steeds de stroomprijs.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor elektriciteit zette dinsdag 8 maart een nieuw record neer, op €432,22 per MWh. Een paar dagen later zakte de stroomprijs naar €184,05 per MWh, het laagste niveau van afgelopen week. Maandag 14 maart is de prijs weer gestegen, tot €275,95 per MWh. Ter vergelijking: afgelopen jaar schommelde de stroomprijs rond de €50 per MWh in de eerste weken van maart.

Het zonnige weer heeft overdag voor een toenemend aanbod van stroom, opgewekt vanuit zonnepanelen, gezorgd. Het relatief windstille weer zorgt er alleen wel voor dat er weinig aanbod is van elektriciteit uit windturbines. In de ochtend- en avondpiek is daardoor een flinke onbalans op het net. Om toch voldoende elektriciteit te produceren, wordt volop gebruikgemaakt van gas- en kolencentrales. De piek in de prijs loopt grotendeels gelijk met de stijging van de gas- en steenkoolprijs. 

Minder kernenergie
Dat effect wordt versterkt door de lagere beschikbaarheid van elektriciteit uit Franse nucleaire centrales. Door een combinatie van factoren - onder meer een potentieel veiligheidsrisico en tegenvallers tijdens onderhoud - zijn verschillende reactoren langer buitenbedrijf dan gepland. Frankrijk kan daardoor minder stroom exporteren en is voor de eigen energievoorziening afhankelijker van kolen. Het Franse energiebedrijf EDF (verantwoordelijk voor de kerncentrales en voor 80% in handen van de Franse overheid) gaf maandag al een winstwaarschuwing af.

De Franse regering heeft maatregelen genomen om de elektriciteitsprijzen in de hand te houden. Zo is EDF verplicht stroom onder de marktprijs aan kleinere concurrenten te verkopen. De regering zei vorige maand €2,1 miljard toe aan EDF om de pijn van de problemen met de kerncentrales te verzachten. Maar met de oorlog in Oekraïne en de geopolitieke spanningen is het lastig om de risico's in te schatten, volgens het bedrijf.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden