Shutterstock

Analyse Aardgas

Gasmarkt blijft opmerkelijk stabiel na tegenvallers

30 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De gasprijs blijft redelijk stabiel. Dat kan opmerkelijk genoemd worden volgens enkele analisten. Er zijn namelijk ontwikkelingen gaande waarvan een weerslag op de gas notering verwacht zou worden. Van problemen met de levering van Noors gas tot de eis van Rusland om alleen roebels betaald te worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De TTF-aardgasnotering sloot vrijdag 25 maart op €101,27 per MWh. Dat is de laagste prijs van afgelopen week. Deze week is de prijs weer gestegen en bij het schrijven van dit artikel staat de koers op €119,30 per MWh. Dat is stevig, zeker als wanneer we deze prijs vergelijken met dezelfde periode vorig jaar. Toen stond de gasnotering onder de €20 per MWh. Maar, waneer we de prijs afzetten tegen de koers eerder deze maand - toen de grens van €200 werd doorbroken - valt het mee.

Dat doet bij enkele analisten de wenkbrauwen fronsen. De Europese Unie heeft afgelopen dagen de nodige tegenvallers moeten incasseren. De export van gas uit Noorwegen wordt geplaagd door diverse onverwachte storingen. De hoeveelheid die naar de Europese Unie wordt vervoerd, valt zodoende lager uit dan waar analisten rekening mee hielden. Daar komt nog eens bij dat in Noordwest-Europa komende dagen koud weer wordt voorspeld. Voor de korte termijn is er voldoende gas in opslag om aan die vraag te voldoen, maar het aanvullen van de voorraad voor volgende winter loopt hierdoor vertraging op.

Betaling in roebel
De eis van Rusland dat het door 'onvriendelijke' landen betaald wil worden in Russische roebels, houdt de leiders in de Europese Unie bezig. Rusland heeft vandaag (30 maart) wel bekendgemaakt die eis deze week nog niet in te voeren. Duitsland zette wel al een plan in gang om de gasvoorziening te beheren. Gas kan daarmee gerantsoeneerd worden, indien er een impasse ontstaat over de Russische eis. Ook ander lidstaten maken zich zorgen. Zo heeft Griekenland gevraagd om een spoedoverleg met gasleveranciers, heeft de Nederlandse regering consumenten opgeroepen zuinig met gas te zijn en riep de Franse energieautoriteit consumenten op om niet in paniek te raken.

De Europese Unie is in belangrijke mate afhankelijk van Russisch gas, al wordt zowel voor de korte als lange termijn gezocht naar alternatieven. Eon - het grootste energiebedrijf van Duitsland - tekende gisteren (29 maart) een memorandum van overeenstemming met het Australische Fortescue Metals om te onderzoeken hoe groene waterstof naar Europa verscheept kan worden. Daarmee wil het bedrijf de afhankelijkheid van Russisch gas verminderen. Fortescue heeft een dochteronderneming Fortescue Future Industrie dat groene waterwaterstof en ammoniaprojecten in portefeuille heeft. In de overeenkomst hebben Eon en Fortescue afgesproken om te onderzoeken hoe tegen 2030 zo'n 5 miljoen ton waterstof jaarlijks naar Duitsland vervoerd kan worden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden