Agrifoto

Nieuws Stikstof

Nog 2.440 PAS-melders hebben vergunning nodig

1 April 2022 - Klaas van der Horst

Van de ruim 3.500 bedrijven die een PAS-melding hebben gedaan, blijven er nog ruim 2.400 over die een vergunning nodig hebben. Dit meldt het ministerie van LNV. Het grootste deel van deze melders is agrarisch, maar er zitten ook luchthavens, industrie- en bouwprojecten tussen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de laatste opgave van het ministerie hebben zich 2.442 bedrijven gemeld met de vraag om een nieuwe vergunning. De verwachting is dat dit aantal niet veel meer toeneemt. Onder het genoemde aantal bedrijven bevinden zich een kleine 300 waartegen al een handhavingsverzoek loopt en de situatie extra knellend is. De rijksoverheid wilde hen in eerste instantie met voorrang helpen legaliseren, maar de vraag is of dit lukt.

Veel handhavingsverzoeken Flevoland
Veel handhavingsverzoeken betreffen agrarische bedrijven. Daartoe behoren meer dan 150 bedrijven in de provincie Flevoland, maar ook vliegveld Lelystad en Schiphol zijn PAS-melders. Om deze categorie melders maken vooral de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zich druk.

Een precieze verdeling naar categorie bedrijven geeft het ministerie van LNV niet. Ook zegt het ministerie niet te kunnen aangeven of de ruim 2.400 bedrijven wel allemaal als 'echte' PAS-melders kunnen worden aangemerkt, in die zin dat die ook recht hebben op een vergunning. Het ministerie stelt enkel te weten wie wanneer een melding heeft gedaan. "Bij provincies is bekend welke initiatiefnemers wanneer een vergunning verleend hebben gekregen", stelt het ministerie. Mogelijk vallen dus nog melders af die vóór de PAS ook al vergunningsproblemen hadden.

Ook nog 'interimmers'
Het ministerie gaat wel over de eisen waaraan een PAS-melder moet voldoen om een vergunning te krijgen. Daarvoor geldt dat de melder een activiteit moet zijn begonnen tijdens de periode dat de PAS van kracht was (van 1 juli 2015 tot 29 mei 2019), niet daarvoor en niet daarna. Daarnaast is er nog een categorie 'interimmers', bedrijven die een vergunning hadden gekregen voor uitbreiding voorafgaand aan de doorvoering van de natuurwetgeving, maar niet meer verder konden. Exacte aantallen hiervan zijn niet bekend. 

Als reden voor de forse afname van het aantal te legaliseren PAS-melders noemt het ministerie mogelijk dubbele meldingen, of dat bedrijven bij nadere bestudering geen vergunning meer nodig hebben.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden