Eigen foto

Interview Boerenbusiness stage

'Kennis die waardevol is voor in de toekomst'

4 April 2022 - Redactie Boerenbusiness

Ronald Smit (22) heeft al veel ervaring opgedaan in de melkveehouderij en past zijn kennis nu toe binnen zijn stage bij Boerenbusiness, het coördineren van de Ruwvoertour. Het contact met de verschillende deelnemers heeft hem energie gegeven. "Gewoon bij de boeren over de vloer, een rondleiding krijgen en de dagelijkse werkzaamheden of problemen bespreken; dat vind ik interessant!" 

Hoe kwam je bij Boerenbusiness terecht?
"Ik heb besloten mijn laatste jaar van de opleiding zo in te richten dat ik aan school bezig ben in de maanden november tot april, zodat ik in de zomerperiode aan het werk kan. Ik was hiervoor opzoek naar een stage en ruwvoer is altijd al mijn passie geweest binnen de melkveehouderij. Ik kwam de vacature voor een stage al een keer tegen op Facebook en nadat een voervertegenwoordiger bij mijn werk me er ook op had gewezen, ben ik ervoor gegaan! Hier heb ik zeker geen spijt van. Ik heb me kunnen ontwikkelen in mijn communicatie, mijn netwerk kunnen vergroten en me kunnen verbeteren in mijn manier van schrijven. Ik heb veel kennis vanuit mijn opleiding op een mooie manier kunnen toepassen binnen mijn stage, vooral vaktechnisch."

Waar was je mee bezig tijdens de stage?
"Ik heb me voornamelijk beziggehouden met de Ruwvoertour. Ik vond de vrijheid die ik hierin had heel fijn. Ik mocht het aanpakken hoe ik dat zelf graag wilde of op de manier waarvan ik dacht dat het goed was; met eigenlijk altijd de volledige ondersteuning vanuit Boerenbusiness en Limagrain – partner van de Ruwvoertour. Op een stagedag peilde ik eerst wat er bij de boeren actueel was en daar haakte ik vervolgens verder op in. Dit is heel divers en interessant! Het is het allermooist dat je de verschillen kan zien tussen bedrijven. Geen boer is gelijk; gelukkig ook niet zeg, anders werd het hier heel saai. Ook heb ik inzicht gekregen in wat ik wel of niet in de toekomst zal doen binnen zo'n bedrijf. Ik vond het wederom ook geweldig om een blik achter de schermen bij Boerenbusiness te kunnen werpen."

Welke ervaringen heb je met het team?
"Binnen Boerenbusiness is er een heel divers team actief; er zijn veel verschillende inzichten! Het is een gezellig en gemoedelijk team. Iedereen staat gelijk, ook al zit je hier als stageloper. Er zitten hier redacteuren die artikelen schrijven waar je u tegen zegt, maar ook bij hen loop je gemakkelijk langs om een praatje te doen en tips te vragen. Je hebt het idee dat ze echt geïnteresseerd in je zijn, dat is fijn!"

Hoe zie je de toekomst voor je?
"Ik hoop in april 2023 afgestudeerd te zijn. Ik blijf daarna ongeveer een jaar in Nederland werken en dan ga ik naar het buitenland. Ik heb maar één ding voor ogen en dat is boer worden! Dit het liefst in Nederland, maar dat is simpelweg voor mij niet gemakkelijk. Ik heb thuis geen bedrijf meer in de familie en vind dan meer eens iets… Daarom is mijn blik gericht op het buitenland: Scandinavië, Zweden met name. Daar is de politiek anders gericht; zij willen toekomst houden in de melkveehouderij, er zijn meer landbouwsubsidies en regelingen en de grondprijzen zijn lager. Wordt het makkelijk? Nee. Is het te doen? Ja, dat wel! Het is daar het proberen waard voor mij; hier kan ik niet mijn eigen ding doen. Het kan best zijn dat ik na een jaar toch besluit niet te emigreren als ik hier wat gevonden heb. Maar één ding is zeker: zodra ik buiten tussen de koeien ben, ben ik gelukkig!"

Wat vond je van de stage?
"Als ik kijk naar hoe vaak ik nu al in de week bij de boerderij waar ik werkzaam ben aangeef: oja bij mij op stage hadden we… Het is heel veel, ik weet niet precies hoe ik kan omschrijven wat voor invloed het heeft op mijn toekomst. Ik weet zeker dat alles wat ik hier geleerd, gezien of gehoord heb in de toekomst nog allemaal terugkomt en ik mijn kennis kan gebruiken. Ik heb een netwerk op kunnen bouwen, ik heb veel geleerd en het was gezellig. Ik heb wat geleerd over hoe markten zich ontwikkelen en waar dingen mee samenhangen. Ik ben blij dat ik voor deze stage heb gekozen! Daarom raad ik een stage bij Boerenbusiness dus zeker aan. Het is een warm bad, je komt er fijn binnen, je leert veel en je hoeft niet bang te zijn dat je een nummer bent binnen het bedrijf. Je telt hier en iedereen is heel vrij en open!"

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden