Shutterstock

Analyse Aardgas

Gasprijs gedaald door ruime aanvoer van LNG

6 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Een relatief grote aanvoer van LNG en de voorspelling van warmer weer verdringen de problemen met aanvoer van Russisch gas wat naar de achtergrond op de gasmarkt. Voor de langere termijn blijven de ontwikkelingen in de relatie tussen de EU en Rusland de gemoederen wel bezig houden. Zeker nu sancties die ook de energiesector treffen niet langer onbespreekbaar zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van aardgas op de TTF-termijnmarkt piekte donderdag 31 maart op €125,91 per MWh. Vandaag (6 april) staat de gasnotering voor de vierde dag op rij onder druk. Tijdens het schrijven van dit artikel staat de actuele koers op €108,50 per MWh. Een belangrijke oorzaak voor de dalende gasprijs is de ruime aanvoer van LNG. De Europese prijzen liggen voor komende maanden nog steeds ruim boven de Aziatische prijzen, het andere grote afzetgebied op de wereldmarkt. Het gat tussen de Europese en Aziatische prijzen wordt echter wel kleiner.

De Europese markt is verder tot rust komen door de stevige wind van de afgelopen dagen. Er is daardoor meer stroom opgewekt via windturbines, terwijl de gasgestookte elektriciteitscentrales konden afschakelen. Komende dagen neemt de wind af, blijkt uit de weerberichten. Maar dat wordt deels gecompenseerd door de zachtere temperaturen die voor na het weekend worden voorspeld.

Russen leveren volgens afspraak
De onzekerheden rond gasleveringen uit Rusland blijven als een donkere wolk boven de markt hangen. Het staatsgasbedrijf Gazprom maakt bekend dat het nog altijd aan de vraag van Europese klanten blijft voldoen, via de leidingen door Oekraïne. Voor vandaag heeft het capaciteit voor ruim 100 miljoen kuub gereserveerd. Dat is ongeveer gelijk aan gisteren (5 april). De Duitse gasexport naar Polen - via de Yamal pijpleiding - is wel gestopt, zo blijkt uit data van netbeheerder Cascade. Die leiding loopt van Rusland en Belarus naar Polen en Duitsland. Afgelopen maanden werd de pijpleiding gebruikt om gas van Duitsland naar Polen te vervoeren.

In het nieuwe sanctiepakket, dat wordt voorbereid door de Europese Unie, blijft de energiesector niet langer buiten schot. De pijlen zijn nu gericht op de import van kolen. De Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, wil ook de import van Russische olie en gas snel afbouwen, maar dat lukt niet direct. Dit vertelt hij aan weekblad Die Zeit. "Als ik mijn hart zou volgen, dan kwam er direct een embargo." Volgens Lindner kunnen er geen normale economische betrekkingen worden onderhouden met Rusland. Duitsland streeft er daarom naar de import van olie en gas uit Rusland af te bouwen. Daar schuilt wel een risico in voor de economische en sociale stabiliteit in Duitsland.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden