Shutterstock

Nieuws Varkensmarkt

Varkensprijs in China worstelt met lockdown

11 April 2022 - Wouter Baan

De varkensprijzen in China bewegen al 4 maanden neerwaarts. Om de prijsval te stoppen, heeft de Chinese overheid besloten om opnieuw varkensvlees op te kopen om daarmee de staatsreserves aan te vullen. De strenge lockdown in Shanghai heeft onder andere een drukkend effect op de prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een ambtenaar in China zei eind vorige week dat de staat opnieuw 40.000 ton varkensvlees gaat opkopen. Het is alweer de vierde opkoopronde dit jaar, maar tot nu toe is de prijsval nog niet gestopt. Bij de vorige drie opkooprondes werd in totaal al 118.000 ton varkensvlees (voorlopig) uit de markt genomen.

De gemiddelde Chinese varkensprijs toont sinds vorig jaar december een dalende trend en noteert nu rond de koers van 12 renminbi per kilo, wat omgerekend neerkomt op €1,78. Voor Chinese begrippen zijn dit slechte prijzen.

Fors meer productie
Het lauwe marktsentiment komt onder meer door het forse gestegen productievolume. Vorig jaar steeg de output met 29% tot 53 miljoen ton varkenvlees. De groei zit vooral bij de grote integraties die vaak beursgenoteerd zijn. Inmiddels is circa 20% van de varkensproductie van China in handen is van beursgenoteerde ondernemingen. Dit was vijf jaar geleden nog slechts 5%. De grootschalige Afrikaanse varkenspestuitbraken in de afgelopen jaren heeft de professionalisering versneld.

Lockdown vertraagt afzet
De vraag naar varkensvlees staat momenteel flink onder druk. Dit heeft onder meer met de strenge lockdown in de Chinese hoofdstad Shanghai te maken, schrijven analisten in China. Sinds eind maart ligt het openbare leven in Shanghai, waar zo'n 25 miljoen mensen leven, nagenoeg stil en niemand weet hoe lang het nog gaat duren. Daarbij hangen er grote varkensvleesvoorraden boven de markt, waaronder dus de verder groeiende staatsreserves.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden