Shutterstock

Analyse Electriciteit

Stroomprijs blijft stabiel ondanks boycot op kolen

12 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De elektriciteitsprijs maakte geen gekke sprongen deze week. Voor een deel komt dat door een relatief groot aanbod van duurzame energie. Eerst het winderige en later het zonnige weer hebben daar een rol ingespeeld. Desondanks blijft ook steenkool een factor van betekenis zoals deze week in de onderhandelingen over sancties tegen Rusland bleek.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De EPEX-spotnotering voor elektriciteit bereikte dinsdag 5 april het hoogste niveau van de afgelopen week: €239,18 per MWh. Zaterdag 10 april sloot de koers op €180,90 per MWh. Dat was de laagste prijs. De prijsfluctuaties zijn daarmee binnen de perken gebleven, al blijft stroom wel onverminderd duur.

In Nederland werd, volgens gegevens van energieopwek.nl, afgelopen week 54% van de verbruikte elektriciteit duurzaam opgewekt. Dat is een record in Nederland. Toch werd afgelopen dagen ook pijnlijk duidelijk dat de rol van kolen nog niet is uitgespeeld in de Europese elektriciteitsvoorziening. Na dagen onderhandelen zijn Europese lidstaten eruit en wordt de sector in de sancties tegen Rusland niet langer ontzien. De eerste stap die op dit terrein wordt gezet, is een verbod op kolenimport uit Rusland. Daar was binnen de Europese Unie flink wat discussie over. Vooral in Polen en Duitsland nemen kolen nog een prominente plaats in de energiemix in.

Symbolische daad
Verschillende critici menen dat het verbod vooral symboolpolitiek is. De Russische begroting is voor zo'n 40% afhankelijk van de export van olie en gas. Steenkool speelt voor export een ondergeschikte rol. Daarnaast heeft de Europese Unie ook eigen steenkoolvoorraden en hoewel diverse mijnen gesloten zijn, is er ruimte om op niet al te lange termijn de productie op te voeren. Het Kremlin meldt in een reactie dan aan andere bestemmingen te leveren. Hoe dan ook, experts zien het embargo vooral als testcase voor een eventueel vervolg met eerst olie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden