Agrifoto

Analyse Mest

Transport is de grote uitdaging bij mestafzet

14 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De vraag naar mest onder akkerbouwers is groot. Ondanks de natte periode in het begin van de maand, hebben loonwerkers veel werk kunnen verzetten. De afzet valt of staat nu eenmaal met het weer en dat zat dit seizoen toch behoorlijk mee.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het uitrijdseizoen voor drijfmest in tarwe nadert het einde. Met name in het zuiden van Nederland is de tarwe al te ver ontwikkeld. Maar in totaal zijn er flink wat kuubs mest uitgereden door het gunstige weer. De grote bottleneck was ook dit seizoen het transport. In de regio's die meer uit de route liggen voor distributeurs was en is het volgens insiders lastig aan mest te komen. In bijvoorbeeld het zuidoosten of de veenkoloniën werd de afgelopen jaren al relatief veel dierlijke mest aangewend. Daar is in de meeste gevallen ook voldoende mest beschikbaar.

In het noorden en zuidwesten van het land ligt dat lastiger. De regio's waar de intensieve veehouderij geconcentreerd is, liggen net wat verder weg en het daar krijgen van de mest slokt transportcapaciteit op. Dit terwijl juist in die akkerbouwgebieden - door de hoge kunstmestprijzen - extra vraag naar mest is. Telers die nog nooit hebben laten sleepslangen in tarwe, hadden nu wel belangstelling en ook voor aardappelen was en is meer vraag naar drijfmest. Dat knelt. Insiders melden vaste klanten wel bediend te hebben of nog te kunnen bedienen, maar dat de extra vraag niet allemaal ingevuld is.

Afwachten
Deels speelt de afwachtende houding van sommige akkerbouwers ook een rol bij. Kunstmest is al maanden duur. De groep die gewacht heeft met bestellen - in de hoop 'dat het wel los zou lopen' - heeft achteraf verkeerd gegokt. De oorlog in Oekraïne had natuurlijk bijna niemand voorzien. Maar op het laatste moment drijfmest bestellen, lukt in diverse gevallen nu niet meer. Met de wijsheid achteraf is het natuurlijk makkelijk zakendoen, maar volgens insiders helpt het wel als boeren niet tot het laatste moment wachten.

Onder veehouders heerst de stemming dat de ophaalbijdrages aan de hoge kant zijn, gezien de grote vraag uit de akkerbouw. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar liggen de prijzen dit seizoen echter lager. Daarnaast wijzen verschillende bronnen op de veel hogere dieselprijzen. Kosten voor het transport en uitrijden zijn daardoor aanzienlijk gestegen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox