Shutterstock

Analyse Granen en grondstof

Granenmarkt geeft tegenstrijdige signalen

20 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwe en maïs noteringen op de Matif en de CBoT deden gisteren een stapje terug. Voor een deel komt dat door speculanten die hun winst genomen hebben. De daling van ruwe olie met ruim $5 per vat werkt volgens sommige analisten ook door in de granenmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract van tarwe op de Matif is met €399,50 nipt onder de €400-grens gesloten. Ook de contracten voor de nieuwe oogst deden een stapje terug. Het septembercontract sloot op €365 per ton en dat loopt af naar €355,25 per ton voor het mei 2023-contract. De tarwenoteringen op de CBoT laten een vergelijkbaar beeld zien. De koers van maïs op CBoT zakte met 1% naar $804 per bushel. Soja en koolzaad doen niet mee aan de prijscorrectie. Soja steeg marginaal met $1,50 naar $1715,50 per bushel en koolzaad pluste €14 naar €1018 per ton.

Als oorzaak voor de correctie op de tarwe- en maïsnoteringen noemen verschillende analisten speculanten die na de rally van de laatste dagen nu hun winst nemen. Voor maïs kijkt men ook met een schuin oog naar de notering van ruwe olie. Een deel van de Amerikaanse maïs wordt verwerkt tot bio ethanol voor bijmenging in benzine. Dat zorgt voor een sterke correlatie tussen olie- en maïsprijzen. De stijging van soja wordt door analisten opmerkelijk genoemd. Een deel van de sojaolie wordt gebruikt in biodiesel, dus een zekere relatie met de olieprijs zou ook hier niet onlogisch zijn. Daar komt nog bij dat de export van soja uit de VS niet geweldig loopt.

China wacht af
Uit de douanegegevens van de VS blijkt dat China in maart dit jaar flink minder soja heeft geïmporteerd vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft China 30% minder soja geïmporteerd in vergelijking met het eerste kwartaal van 2021. Daar staat tegenover dat China fors meer soja uit Brazilië heeft geïmporteerd. Dat kan de komende tijd wel makkelijk veranderen. De Braziliaanse oogst is lager uitgevallen dan eerder verwacht en de Amerikaanse export liep in de eerste helft van het seizoen forse vertraging op door de schade die orkaan Ida heeft veroorzaakt. Chinese kopers zijn overigens wat terughoudend met kopen van soja. De marges voor het persen van het oliehoudende zaad zijn matig. De olie is fors aan de prijs, maar naar sojaschroot is minder vraag. De varkenssector is de belangrijkste afnemer van schroot. Door slechte varkensprijzen valt de vraag uit deze sector tegen.

Ook Oekraïne blijft de gemoederen op de granenmarkt bezighouden. Gisteren uitte Jakob Kern van het Wereldvoedsel Programma van de VN bij Reuters zijn zorgen of de beperkte opslagcapaciteit van granen in Oekraïne. Verschillende bronnen verwachten dat 20% van de wintergewassen niet geoogst kan worden deze zomer en dat het areaal zomergewassen ongeveer een derde kleiner uit zal vallen. Desondanks is er naar schatting voor 15 miljoen ton graan van de oogst van 2022 geen ruimte in de silo's in Oekraïne volgens Kern. Hij baseert zich daarbij op de gegevens van het Oekraïense ministerie van landbouw. Normaal wordt er tot 6 miljoen ton graan via de havens aan de Zwarte Zee uitgevoerd. Dat is nu stilgevallen. Daardoor komt er niet alleen onvoldoende opslagruimte vrij voor de nieuwe oogst. De stroom liquide middelen die nodig is voor boeren om zaaizaad, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen te kopen voor het nieuwe teeltjaar droogt ook op.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden