Beequip

Aangeboden door Beequip

Boer moet verduurzamen, maar hoe ga je dat betalen?

18 Mei 2022

Wat de boer niet kent, dat eet hij wél: meer dan de helft van de boeren zegt te willen overstappen op meer natuurvriendelijke methoden voor hun onderneming. Want minder stikstofuitstoot, minder beschermingsmiddelen voor gewassen en minder broeikasgassen zijn voorbeelden van duurzaamheidsdoelen die gehaald moeten worden.

Maar ondanks de bereidheid van landbouwondernemers om aan de transitie bij te dragen, verandert er in werkelijkheid nog weinig. Er is namelijk een probleem: hoe ga je dat betalen?

Subsidies niet voldoende 
In eerste instantie zal je gaan kijken naar de mogelijkheden voor subsidies. Maar ondanks dat de overheid diverse subsidies aanbiedt om ondernemers te ondersteunen, ontvang je bij de meeste niet meer dan 70% van de benodigde middelen. Hierdoor heb je alsnog eigen geld nodig om het andere deel van de investering te dekken.

Daarnaast is het uitgetrokken budget van de overheid vaak niet toereikend genoeg om aan alle subsidie aanvragen te voldoen, waardoor veel toch weer worden afgewezen. Met enkel het kapitaal vanuit subsidies verkrijg je als landbouwondernemer dus niet voldoende financiële steun om echt de overstap te maken.

De bank durft het niet aan
Wanneer je dan naar je bank gaat om kapitaal te verkrijgen voor je plannen, loop je al snel tegen problemen aan. Want aangezien investeren in verduurzaming niet automatisch leidt tot een hogere omzet of winst, ziet de bank meestal meer in schaalvergroting dan duurzame oplossingen.

Bovendien zijn de systemen ingericht op basis van vaste kaders, waardoor plannen van innovatieve ondernemers vaak niet binnen de oude regels passen. Hierdoor heeft de bank veel bedenktijd nodig, of weigert de financieringsaanvraag omdat het risico te groot is. Dan loop je vast als ondernemer.

Alternatieve financiering
Steeds meer ondernemers vinden als gevolg hiervan hun weg naar alternatieve vormen van financiering om hun plannen te bekostigen. Dat blijkt uit de CBS Financieringsmonitor van 2021, waarin staat dat 34% van de succesvolle financieringsaanvragen bij non-bancaire financiers is gedaan.

Je kunt bijvoorbeeld je eigen materieel laten herfinancieren en het kapitaal dat vrijkomt gebruiken om je bedrijf te verduurzamen. Maar ook eenvoudig een financiering aanvragen voor materieel dat draait op alternatieve brandstoffen die minder belastend zijn voor het milieu, zoals elektriciteit, waterstof en biogas.

Toekomstbestendig ondernemen
Met een goed plan voor de toekomst kan alternatieve (her)financiering, eventueel in combinatie met subsidies, dus een uitkomst bieden voor je onderneming.

Heb jij eigen materieel in bezit en zou je de mogelijkheden willen bekijken voor een sale & lease back om zo kapitaal vrij te maken? Of zou je materieel willen aanschaffen dat draait op alternatieve brandstoffen? Neem een kijkje in de leasecalculator van Beequip of neem vrijblijvend contact op via 010 340 08 44 of sales@beequip.nl

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden