Shutterstock

Analyse Aardgas

Gasprijs daalt, maar de onzekerheid blijft

8 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De gasprijs heeft een voorzichtige daling ingezet. De prijs op de TTF ligt inmiddels op het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne. Toch zijn de zorgen over de gasvoorziening voor de komende winter nog niet weg. Voor de Europese (energie)bedrijven is het navigeren om tussen sancties door toch voldoende gas in de opslagen te pompen. In Nederland wordt er zelfs weer gesproken over het winnen van gas in Groningen, ondanks de risico's die daaraan kleven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasnotering is gedaald van €94 per MWh op 31 mei in een gestaag dalende lijn naar €78,55 per MWh vandaag tijdens het schrijven van dit artikel. Sinds eind februari stond de markt niet meer op dit niveau. Ogenschijnlijk zijn daarmee de zorgen over de Europese gasvoorziening wat naar de achtergrond verdrongen. Verschillende experts waarschuwen dat de problemen nog lang niet zijn opgelost.

De Europese gasvoorraden worden langzaam maar zeker steeds verder aangevuld. Het is voor kopers op de markt wel een uitdaging om tussen alle importregels rondom gas uit Rusland voldoende aanvoer zeker te stellen. Een deel kan worden opgevangen door de leveringen van LNG. Via geitenpaadjes wordt echter nog steeds een belangrijk deel van het Europese gasvraag voorzien met Russisch gas.

Extreme scenario's
Afgelopen winter en lente heeft het relatief zachte weer ervoor gezorgd dat acute leveringsproblemen met gas zijn uitgebleven. Voor de komende winterperiode kunnen we daar niet vanuit gaan volgens experts. De Mijnraad nam daar een voorschot op. In een advies aan het kabinet pleit deze ervoor Groningen voor te bereiden op een heropening van het Groningse gasveld. Daarnaast stelt de onafhankelijke adviesraad dat de Nederlandse gasopslagen niet voor minimaal 80% gevuld moeten worden de komende herfst, maar met spoed tot 100%. "De coronacrisis heeft geleerd dat rekening houden met extremen nodig is", schijft de Mijnraad in het advies. "De inzet van het Groningenveld voor het vullen van de opslagen en als noodmaatregel is in de ogen van de Mijnraad een reële optie om in beschouwing te nemen en voor te bereiden. Daarbij moet duidelijk worden hoeveel productie er nodig is in de verschillende scenario's om de gasopslagen maximaal te vullen, én hoeveel gas er (met vlakke winning) binnen de geldende normen voor de veiligheid gewonnen kan worden uit het Groningenveld."

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, en Hans Vijlbrief, staatssecretaris Mijnbouw, houden vol dat de winning van extra gas uit Groningen een laatste redmiddel is. In 2023 of 2024 zou de winning van gas in Groningen volledig moet stoppen volgens de bewindspersonen. Daarmee gaan ze in tegen de adviezen van veel experts.

Tankterminalbedrijf Vopak maakte vandaag bekend meer te investeren in gasopslag. Het bedrijf wil tegen 2030 €1 miljard investeren in industriële- en gasterminals en nog eens €1 miljard in nieuwe energiebronnen en duurzame grondstoffen. Het aandeel van opslagcapaciteit voor olie en de chemiesector binnen het bedrijf zal daardoor geleidelijk afnemen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox