Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Hernieuwbare energie vormt probleem op het net

14 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De pieken en dalen op de elektriciteitsmarkt liggen deze week relatief dicht bij elkaar. De prijs blijft vergeleken met een jaar geleden overigens nog stevig. De groei in het aantal zonnepanelen en windturbines zorgt bij de netbeheerders voor hoofdbrekens. De overheid blijft de aanleg daarvan stimuleren met de SDE++ en dat komt op steeds meer kritiek te staan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod van wind- en zonne-energie zorgde voor een plafond in de elektriciteitsmarkt. Dinsdag 7 juni piekte de prijs op €183,40 per MWh. Op zondag zakte de prijs naar het laagste niveau van de afgelopen week met €109,96 per MWh. Vandaag is de prijs gestegen naar €187,37 per MWh ondanks het voorspelde zonnige weer. Daarmee is de band waartussen de elektriciteitsprijs de afgelopen week bewoog relatief smal. Een verschil van ruim €100 tussen de hoogste en laagste notering is zeker niet ongebruikelijk.

Het transport van die groene elektrische energie op het net is voor de netbeheerders wel een grote uitdaging. Donderdag 9 juni maakte TenneT en Enexis bekend dat voor de provincies Brabant en Limburg congestie is afgekondigd. Daardoor worden nieuwe verzoeken voor transportcapaciteit afgewezen. Dat geldt voor zowel afnemers als leveranciers van elektriciteit. Die toestand duurt mogelijk tot 2032. Door de leveringsproblemen met elektriciteit komen de Haagse klimaatambities onder druk te staan. Daarnaast heeft het overvolle net ook negatieve voor de ontwikkeling van bedrijven en daarmee de economie in de regio zo waarschuwen VNO-NCW en MBK Nederland.

Subsidie versterkt congestie
Vanuit verschillende hoeken zwelt de kritiek aan op de SDE++subsidieregeling die aan het einde van deze maand (28 juni) wordt opengesteld. Voor dit jaar is er een budget beschikbaar gesteld van €13 miljard onder meer voor zonnepanelen, windmolens en systemen voor het afvangen van CO2. Netbeheerders hebben nu al de grootste moeite de stroom opgewekt met zonnepanelen getransporteerd te krijgen. De aanleg van nieuwe zonnepanelen en windmolens stimuleren met subsidie is volgens experts niet de goede weg. Haast maken met het aanpassen van het net en innovaties stimuleren waarmee pieken in de productie van de duurzame bronnen kunnen worden opgevangen zouden effectiever zijn volgens deze groep deskundigen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden