Eigen foto

Analyse Stikstof

LTO ook kwaad, maar wil toch al weer praten

15 Juni 2022 - Klaas van der Horst - 4 reacties

Waar heel veel landbouworganisaties nog niet over hun kwaadheid en frustratie over de stikstofplannen van het kabinet heen kijken, lijkt LTO Nederland al een stap verder. Dit blijkt onder meer uit een webinar dat de organisatie dinsdagavond hield en dat druk bekeken werd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet dat LTO Nederland direct zaken wil doen met minister Van der Wal. Ook LTO Nederland is kwaad en gefrustreerd. Voorzitter Sjaak van der Tak sprak zelfs van een 'juridisch verzonnen probleem'. LTO Nederland doet voor alle duidelijkheid ook mee aan het grote boerenprotest van 22 juni, maar overleg heeft de voorkeur.

Steun zoekt LTO daarbij in eerste instantie bij de provincies. Zeker vijf van de twaalf hebben hun onvrede over de kabinetsplannen al duidelijk geventileerd. Het zijn niet toevallig de provincies die het sterkst dreigen te worden getroffen en waar een relatief grote afhankelijkheid bestaat van de landbouw en daarmee verbonden activiteiten: Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Utrecht. Met hen wil LTO als eerste in overleg en met de Tweede Kamerfracties van een groot aantal politieke partijen.

Provincies onmisbaar
De provincies zijn van groot belang voor de uitvoering van de kabinetsplannen. Zonder hun medewerking komt er niets van terecht. Het beleid voor het landelijk gebied is immers gedelegeerd aan de provincies en alleen zij hebben ook het uitvoeringsapparaat ervoor. 

Net als anderen heeft LTO ook grote kritiek op de onderbouwing van de kabinetsplannen, maar het klinkt allemaal iets gelatener. Net als bij de Nederlandse Zuivel organisatie (NZO) wordt deels teruggegrepen op eerdere voorstellen vanuit de sector zelf, zoals het plan van de Coalitie Toekomstige Melkveehouderij (CTM).

'Met 120 kilometer het moeras in rijden'
Voorzitter Erwin Wunnekink van LTO Melkveehouderij gaf daarbij aan dat de kabinetsvoornemens, ook als ze doorgaan, niet allemaal direct effect zullen hebben. Het oogt als een enorm pakket maatregelen ineens, en er wordt ook heel veel in één keer over de landbouw uitgestort - inclusief opgaven voor water en andere zaken - maar de uitvoering ervan zal jaren duren, zo gaf hij aan. "Dit plan oogt als met 120 kilometer het moeras in rijden," aldus Wunnekink. Heel snel vooruit zal het dus niet gaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden