Shutterstock

Analyse Aardgas

Gasprijs knalt omhoog door explosie in LNG-fabriek

15 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De gasprijs zit flink in de lift. De drijvende kracht achter de huidige rally is alleen niet Rusland maar de VS. Een explosie in een LNG-fabriek vorige week heeft nu zijn uitwerking op de Europese gasmarkt. Maar niet alleen bij de aanvoer van LNG loopt de aanvoer spaak. Ook op het leidingnet voor aardgas uit Rusland en Noorwegen zit het voor de EU niet mee.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van aardgas op de TTF zakte vorige week woensdag naar €79,41 per MWh. Dat is het laagste niveau sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Aan de daling van de aardgasprijs is deze week abrupt een einde gekomen. Vandaag is de grens van €100 weer doorbroken en tijdens het schrijven van dit artikel staat de actuele koers zelfs op €117,50 per MWh.

Een explosie in de Freeport LNG-fabriek in Texas is volgens experts een van de belangrijkste oorzaken voor de huidige stijging van de aardgasnotering. Bij een incident op de fabriek lekte LNG dat vervolgens explodeerde en resulteerde in een brand. Het ongeluk vond plaats in een leidingstraat tussen de opslagfaciliteiten en de haventerminal. De explosie veroorzaakte geen schade aan de opslagtanks, havenfaciliteiten en de productielocatie. De impact op de productie leek daarom mee te vallen. Dat blijkt na de eerste onderzoeken toch anders te liggen. Het incident is veroorzaak door te hoge druk in een gasleiding. De oorzaak daarvan is nog onbekend en moet eerst achterhaald worden voordat de schade kan worden hersteld en de productie weer hervat kan worden. Volgens de voorlopige schatting kan de productie over circa negentig dagen gedeeltelijk worden opgestart en duurt het zeker tot 2022 voordat Freeport weer volledig operationeel is. Circa 68% van het LNG dat op deze locatie wordt geproduceerd is bestemd voor het Verenigd Koninkrijk en de EU. De fabriek vertegenwoordigt ongeveer 18% van de totale productiecapaciteit van LNG in de VS.

Onderdelen kunnen niet terug
Naast de problemen in de VS is ook de levering van gas via de Nord Stream met 40% teruggeschroefd. Door technische problemen en vertraging bij de levering van onderdelen is er volgens Gazprom onvoldoende capaciteit om gas via de leiding te verpompen. Een gascompressor ging voor het uitbreken van de oorlog voor onderhoud naar Canada waar de machine ook gebouwd is. Door de in de tussentijd ingestelde sancties is het voor Siemens - de leverancier van de machine - onmogelijk geworden de compressor terug te krijgen in Rusland. Naast de lagere capaciteit vanwege onderhoud is er op het pompstation Portovaya nu nog een compressor buiten bedrijf vanwege technische problemen. Volgens Siemens werken de Canadese en Duitse overheid aan een werkbare oplossing om de gereviseerde compressor als nog bij de klant te krijgen.

En of dat nog niet voldoende slecht nieuws is, loopt de import van gas uit Noorwegen ook niet op rolletjes. Noorwegen is na Rusland de belangrijkste leverancier van gas aan Europa. De uitvoer van gas wordt echter al enige weken geplaagd door beperkte transportcapaciteit. Op verschillende locaties duren de deels ongeplande onderhouds- en herstelwerkzaamheden langer dan verwacht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden