Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsprijs blijft stapjes omhoog zetten

5 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De onrust op de gasmarkt werkt door in de elektriciteitsprijs. De afgelopen week zette de stroomnotering wederom een stapje naar boven. Energiebesparing is een belangrijke factor om de hoge prijzen het hoofd te bieden. En daar zijn bedrijven al langer mee bezig, zo blijkt uit de cijfers van RVO.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Elektriciteit blijft flink aan de prijs. Donderdag 30 juni steeg de prijs op de EPEX Spot naar €322,40 per MWh. Dat is de hoogste notering sinds begin maart. In het weekend zakte de prijs zoals gebruikelijk maar met €202,42 per MWh op zondag 3 juli blijft de prijs relatief hoog. Inmiddels in de €300 grens weer gepasseerd in vandaag staat de EPEX weer op €308,18 per MWh.

De gasprijs ging afgelopen weken met forse schreden naar boven en dat werkt indirect door in de elektriciteitsprijs. Het kabinet heeft onlangs besloten dat de Nederlandse kolencentrales weer op vol vermogen mogen draaien. Tot een daling van de elektriciteitsprijs leidt dat niet. De beslissing daarover is pas laat bekendgemaakt waardoor de centrales niet gelijk op vol vermogen kunnen draaien. En daar komt bij dat ook de kolenprijs in de lift zit, al is de stijging veel minder extreem dan bij gas het geval is. Het zonnige weer van de afgelopen week heeft er wel voor gezorgd dat de uurprijzen voor elektriciteit in de middaguren beduidend lager waren dan de ochtend- en avondpiek. Op verschillende dagen zakte de uur prijs ruim onder de baseload.

Besparing
Energiebesparing is een van de meeste effectieve maatregelen om je te wapen tegen de hoge energieprijzen. In 2021 maakte bedrijven voor €2,2 miljard gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor energiebesparing, zo meldde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op 30 juni. Een jaar eerder was dat nog €1,8 miljard. De agrarische sector staat op de derde plaats qua investeringen in energiebesparende maatregelen. De categorie ledverlichting kende in 2021 de meeste aanvragen. Maar ook investeringen in zonnepanelen blijven populair. Verder ziet RVO een toenemende vraag naar het hergebruik van afvalwarmte. Het aantal aanvragen nam weliswaar af maar het aangevraagde bedrag liet een flinke stijging zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden