Nieuws

Technische analyse 1 augustus

1 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenotering op de CBoT deed in de laatste handelssessie voor het weekend een stapje terug en sloot op $8.07,75 per bushel. Dat is 1,1% lager dan het slot een dag eerder. De dalende koers op de CBoT is volgens handelaren voornamelijk toe te schrijven aan de ontwikkelingen aan de Zwarte Zee. Er lijken stappen gezet te worden om de uitvoer via de Zwarte Zee daadwerkelijk weer vlot te trekken.  

Het Turkse ministerie van Defensie meldt dat vandaag (maandag 1 augustus) dat het eerste schip dat is geladen met maïs uit Odessa is vertrokken. Dat is dan ook het eerste schip dat valt onder de graandeal die vrijdag 22 juli werd gesloten tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de VN. De Russische raketaanvallen op de havenstad Mykolajiv gaan ondertussen door. Daarbij is afgelopen weekend de Oekraïense graanhandelaar Oleksiy Vadatursky omgekomen. Hij was medeoprichter en directeur van Nibulon, een handelsbedrijf in agrarische producten met een eigen vloot en scheepswerven. Door de voortdurende aanvallen op de Oekraïense havensteden zijn er verschillende analisten die eraan twijfelen of er reders zijn die hun schepen naar de havens durven te sturen. De schepen waar nu over gesproken wordt zijn schepen die al sinds het uitbreken van de oorlog vastliggen.

Maïs en soja sloten de week in de plus. Maïs sloot afgelopen vrijdag op de CBoT op $6.16,25 per bushel en soja op $16,37 per bushel. Warm en droog weer in de Midwest blijft de gemoederen op de markt bezighouden. Voor deze week worden hogere temperaturen voorspeld in delen van de Midwest en regen zit nog steeds nauwelijks in de weersverwachtingen. De hitte komt voor zowel maïs als soja op een moment in het groeiseizoen dat het hoogstwaarschijnlijk opbrengst gaat kosten. Dat geeft de prijzen op de Amerikaanse beurs een duw in de rug. Dat wordt nog wat versterkt door de weerberichten in Europa waar het ook hitte en droogte is wat de klok slaat. In het Mars-bulletin werd de maïsoogst in de EU al 8% onder het vijfjarige gemiddelde geraamd. Marktbureau FranceAgriMer verlaagde vorige week het maïsareaal met de classificatie goed of excellent naar 68%. Dat was een week eerder nog 75% en de week daarvoor 83%. Ook in Frankrijk zijn het droogte en hitte die huishouden op de percelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden