Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Prijs van elektriciteit gaat schoksgewijs omhoog

2 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De elektriciteitsmarkt blijft stappen omhoog zetten. Afgelopen week kwam zelfs de recordprijs van begin maart in zicht. Het opwaarts momentum in de markt wordt voor een deel veroorzaakt door de problemen met de aanvoer van gas uit Rusland. Om die problemen het hoofd te bieden wordt er weer teruggegrepen op een oude vertrouwde brandstof die vanwege het milieu uit de gratie was geraakt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs zette de afgelopen dagen weer flinke stappen omhoog. Donderdag steeg de notering op de EPEX Spot naar €425,46 per MWh. Daarmee komt de prijs dichtbij de hoogst prijs ooit die begin maart werd naar gezet op €443,32 per MWh. Zondag 31 juli zakte de notering op de EPEX naar het laagste punt in de voorbije zeven dagen en sloot op €316,87 per MWh. Dat is voor een doordeweekse dag al een hoge prijs, laat staan voor het weekend. De rally van de elektriciteitsprijs lijkt nog niet achter de rug. Gisteren sloot de notering wederom boven de €400 per MWh op €404,33 per MWh.

Op zondag viel het aanbod zonne-energie tegen en dat heeft voor een belangrijk deel de relatief hoge prijs voor stroom op zondag veroorzaakt. Verder valt op dat de prijs van elektriciteit ook behoorlijk gelijk opgaat met de windkracht. Begin vorige week was er nog redelijk wat wind en daarmee ook aanbod van stroom opgewekt door windturbines. Dat had duidelijk drukkend effect op de elektriciteitsprijs. Richting het einde van de week en dit weekend ging de wind liggen en daarmee steeg de elektriciteitsprijs.

Kolen
Door de problemen op de Europese gasmarkt wordt er waar mogelijk weer teruggegrepen op kolen. Moesten eerst de kolencentrales nog versneld gesloten worden, nu besluiten diverse landen de milieuvergunningen wat op te rekken om meer stroom met de kolengestookte centrales op de wekken. Dat heeft weer effect op de internationale vraag naar kolen. Het International Energy Agency (IEA) maakte donderdag 28 juli bekend in de update van de kolenmarkt te verwachten dat de vraag naar steenkool dit jaar de recordvraag uit 2013 evenaart. Volgend jaar komt het gebruik van kolen zelfs nog iets hoger uit volgens het IEA.

In de EU is het verbruik van kolen in de eerste helft van 2022 met 10% gestegen. Over heel 2022 verwacht het IEA dat het verbruik van kolen met 7% zal stijgen ten opzichte van vorig jaar naar 476 miljoen ton. Dat komt voornamelijk omdat de bestaande centrales langer openblijven dan gepland. China is overigens de grootste markt voor kolen. China neemt ongeveer de helft van de totale wereldvraag voor zijn rekening. De andere grote speler volgt op enige afstand en is India. Samen verstoken China en India twee keer de hoeveelheid kolen die rest van de wereld verbruikt.

De CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt door de kolencentrales in de EU moet overigens wel gedekt worden met emissierechten. De Spaanse premier Sanchez liet afgelopen vrijdag in een persconferentie weten een voorstel naar Brussel te doen om een maximum prijs voor emissierechten in te willen voeren. Volgens Sanchez is dat nodig om de hoog opgelopen inflatie te beteugelen. Het systeem van de emissierechten is indertijd juist opgezet om de rechten naar verloop van tijd in prijs te laten stijgen en daarmee een financiële stimulans te creëren voor bedrijven om te verduurzamen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox