Nieuws

Technische analyse 2 augustus

2 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwenotering op de CBoT stond afgelopen handelssessie onder druk door het uitvaren van een van een schip uit de haven van Odessa. De koers van het septembercontract tarwe daalde daardoor met 1% naar $8.00,25 per bushel. Het is volgens experts een goede eerste stap dat er sinds de Russische aanval in februari weer een schip de haven verlaat, maar we moeten niet te vroeg juichen. Voorlopig wordt er alleen gewerkt om schepen die al in de Oekraïense havens liggen weer uit de havens te krijgen. Voordat lege schepen naar Oekraïne kunnen om een vracht op te halen moet er nog het nodige gebeuren, zo meldt een bron binnen de scheepsverzekeringsbranche bij Reuters. Belangrijke afspraken waaronder de procedure voor lege schepen op weg naar Oekraïne moeten nog worden uitgewerkt binnen de graandeal.

Onder andere door de ontwikkelingen in Oekraïne stond ook de maïsnotering onder druk op de CBoT. Het septembercontract sloot op $6.07 per bushel. Verder zorgde het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) maandag voor een verrassing. In het Crop Progress-rapport is de conditie van de maïs in de VS gelijk gebleven. Van het totale areaal heeft 61% de status goed of excellent. De handel ging ervan uit dat er een afwaardering zou komen op de conditie van het gewas.

Voor soja bevatte het Crop Progress-rapport een nog grotere verrassing. Ook de conditie van dit gewas is door gunstig weer naar boven bijgesteld. 60% van het areaal krijgt de status goed of excellent. Dat is een stijging van 1% ten opzichte van vorige week. Marktanalisten rekenden op een verlaging van 1 of 2% voor zowel maïs als soja. Op de CBoT daalde de koers van soja daardoor naar $15.94,25 per bushel. Wat ook meespeelt op de sojamarkt zijn de oplopende diplomatieke spanningen tussen China en de VS over Taiwan. De vrees bestaat dat China daardoor minder soja uit de VS zal importeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden