Shutterstock

Analyse Aardgas

Stevige concurrentie tussen Europa en Azië om LNG

3 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De aanvoer van gas uit Rusland blijft het grote thema op de gasmarkt. Rusland gebruikt de gasleveringen als een politiek drukmiddel. De effecten daarvan blijven echter niet beperkt tot Europa.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gas blijft historisch duur op de Europese markt. Woensdag 27 juli steeg de notering op de TTF naar €205,22 per MWh. De dagen daarna zette de koers wel een kleine daling in, maar die blijf uiteindelijk beperkt tot €190,91 per MWh op vrijdag 29 juli. Gisteren was de prijs echter alweer gestegen tot €205,17 per MWh. De notering op de TTF zit daarmee niet veel onder de recordprijs van begin maart toen de prijs piekte op €227,20 per MWh.

De haperende aanvoer van gas uit Rusland is en blijft de belangrijkste oorzaak van de hoge gasprijs. De belangrijkste route van de import van gas is de Nord Stream 1. Via die pijpleiding komt nu dagelijks maar 33 miljoen kuub gas Europa binnen. Dat is ongeveer 20% van de capaciteit van de pijpleiding. Volgens Gazprom kan er door technische problemen niet meer gas via deze route vervoerd worden. Het afknijpen van de gastoevoer door Gazprom viel samen met de aankondiging van de Europese Commissie dat de lidstaten 15% op hun gasverbruik moeten besparen.

Concurrentie
Het terugschroeven van de gastoevoer naar Europa wordt door steeds meer partijen als politiek drukmiddel op de EU gezien. Dat raakt niet alleen de Europese afnemers van gas. Om minder gas uit Rusland te hoeven importeren, heeft de EU zich de afgelopen maanden actief op de markt voor LNG begeven. Met het teruglopen van de aanvoer uit Rusland stijgen de prijzen op de Europese gasmarkt en kunnen de Europese kopers steeds hogere prijzen voor LNG neer leggen. En daarover maken de Aziatische kopers van LNG zich steeds meer zorgen. Landen als Zuid-Korea en Japan zijn traditioneel de belangrijke bestemmingen voor LNG. Om in de komende winter niet zonder gas te komen zitten en ook een voorraad aan te leggen, gaan de Aziatische kopers mee in de Europese prijzen. Dat geeft de gasprijzen nog een extra momentum in de opwaartse richting.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden