Shutterstock

Analyse Olie

Olie doet een jas uit door onverwachte voorraad

5 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De prijs voor ruwe olie heeft een flinke stap terug gedaan de afgelopen dagen. Voor een deel stak de al langer spelende angst voor een recessie weer de kop op. De vraag naar olie zou daardoor fors afnemen. Dat is echter niet de belangrijkste oorzaak voor de daling volgens veel experts.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering ruwe Brent-olie heeft deze week een flinke duikeling gemaakt. Een week geleden, op vrijdag 29 juli, sloot Brent-olie nog op $109,98 per vat. Dat is vandaag (vrijdag 5 augustus) gedaald naar $93,93 per vat. Dat is een daling van bijna 15% in een week tijd.

De belangrijkste oorzaak voor de forse daling van de olieprijs wordt daar analisten gezocht in de wekelijkse voorraadcijfers van de Energy Information Administration (EIA). Deze Amerikaanse overheidsinstelling verraste de markt met een forse toename van de olievoorraad.

Handelaren en experts rekende op een afname van de voorraad met ruim 600.000 vaten. In plaats daarvan verhoogde de EIA de voorraad met bijna 4,5 miljoen vaten. Naast de groeiende voorraad constateerde de EIA dat de vraag naar brandstof achterblijft. Vooral de vraag naar benzine is relatief laag. Dat wordt door verschillende analisten als teken gezien dat de Amerikaanse consument de gevolgen van de hoge inflatie goed in de portemonnee voelt.

Klap in het gezicht
De Opec+ heeft deze week in de maandelijkse vergadering besloten de productie voor september met 100.000 vaten per dag te verhogen. Verder schrijft de Opec in het verslag van de vergadering dat de olievoorraden relatief klein zijn. De commerciële voorraden zijn onder het vijfjarige gemiddelde gezakt in de noodvoorraad zit zelfs op het laagst niveau in dertig jaar. Verder waarschuwt het kartel dat er niet veel reservecapaciteit is om de productie te verhogen. De rits aan waarschuwingen en beperkte productieverhoging wordt door sommige experts als klap in het gezicht gezien voor de Amerikaanse president Biden. Eén van de doelen van zijn staatsbezoek aan Saoedi Arabië een paar weken geleden was de Saoedi's er toe bewegen meer olie op te pompen. Dat is nu zo goed als mislukt gebleken volgens verschillende experts. De verhoging van de productie door de Opec+ wordt door experts als een druppel op een gloeiende plaat gezien en geen oplossing om de relatief hoge olieprijs en de inflatie die daardoor aangejaagd wordt enigszins in het gareel te krijgen.

Het orkaanseizoen dat begin augustus aan de Amerikaanse kusten is begonnen kan overigens voor vreemde sprongen op de oliemarkt zorgen. De locatie van een aantal grote olieraffinaderijen aan de Golf van Mexico blijft een risico. Het vorige orkaanseizoen is de olie-industrie redelijk ongeschonden doorgekomen. Een aantal chemieproducenten kreeg wel de volle laag en de gevolgen daarvan op de productie van bijvoorbeeld een bepaalde gewasbeschermingsmiddelen was maanden na dien nog merkbaar. Voor de oliemarkt zou een grote schade aan de raffinaderijen dit jaar waarschijnlijk extra nadelig uitpakken. In een poging om de olieprijs omlaag te krijgen heeft Biden uit de strategische voorraden geput in die zijn sindsdien onvoldoende aangevuld om een grootschalige en langdurige uitval van de productie te overbruggen.

De dieselprijs zat afgelopen week ook in de neerwaartse trend. Begin deze week stond de dieselprijs op €152,62 per 100 liter. Dat is inmiddels gezakt naar €143,02 per 100 liter vandaag (vrijdag 5 augustus).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden