Eigen foto

Boerenbusiness Werken bij

‘Boerenbusiness heeft meer data in huis dan je denkt’

10 Augustus 2022

Klaas van der Horst (61) is sinds 2021 actief als senior marktredacteur bij Boerenbusiness. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de zuivelmarkt en melkveehouderij, maar richt zich daarnaast ook op de onderwerpen stikstof en het mestbeleid. Klaas volgt dagelijks een aantal bedrijven intensief op de voet en houdt in de gaten wat de ontwikkelingen zijn. 

De verscheidenheid in de onderwerpen waar hij over schrijft, spreekt Klaas erg aan. "Gewoon kijken wat er gebeurt. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien saai, maar als je goed kijkt zie je altijd weer dingetjes veranderen."

Hoe ziet een dag op de redactie er voor jou uit?
"Ik struin het internet en social media af op zoek naar de laatste ontwikkelingen. Ook bel ik mensen. Bovendien heb ik natuurlijk ook in mijn agenda een aantal dingen staan die er die dag aan de hand zijn of ik weet dat er iets gaat plaatsvinden. Deze houd ik dan in de gaten. Ook zijn er cijfers van bedrijven die ik volg, in de zuivelbranche worden melkprijzen gepubliceerd. Wekelijks bel ik met handelaren om te vragen wat zij zien veranderen op de markt en welke prijsontwikkelingen er spelen voor een aantal grondstoffen, ook als toelichting op de DCA-zuivelnoteringen. Tot slot lees ik ook veel rapporten van verschillende clubs en instellingen. Al met al ben ik dus vooral bezig met oriënterend onderzoek. Deze informatie bundel ik samen in de artikelen die op Boerenbusiness verschijnen."

Wat spreekt je aan in de werkzaamheden? 
"Ik vind het leuk om de nieuwsontwikkelingen op de voet te volgen en vervolgens te kijken hoe mensen en bedrijven hierop reageren. Ik probeer hierbij een beetje te analyseren wat er aan de hand is. Natuurlijk moet je daar ook mensen voor benaderen om te vragen of deze analyse klopt of je laat mensen of bedrijven vertellen wat hun beweegredenen zijn waarom ze iets wel of niet doen. Dat zijn interessante processen. Daarentegen zijn er natuurlijk ook dingen die wat voorspelbaarder zijn. Op het moment dat het iets té voorspelbaar wordt, ga ik het wat saaier vinden. Ik houd van uitdaging."

Hoe ervaar je de sfeer op de werkvloer?
"Gemoedelijk denk ik. Het is een overzichtelijk team, hierdoor ken je de meeste mensen toch wel redelijk binnen een tijdje. Ook vind ik het fijn dat hier niet een soort chef cultuur hangt, daardoor heb je niet te maken met allerlei onnodige belemmeringen. Het team is een leuke mix van wat oudere en wat jonge mensen. Journalisten zijn vaak eigenwijs, dus ze vragen niet zo snel wat aan elkaar. Ik ben daarom ook een beetje aangesteld zodat ik (junior) collega's kan helpen door bijvoorbeeld iets te vertellen over de achtergrond van bepaalde onderwerpen. De samenwerking verloopt hierdoor ook lekker."

Wat zijn belangrijke eigenschappen voor het werken op de redactie?
"Ik denk vooral functionele nieuwsgierigheid. Dat is in mijn ogen belangrijker dan een bepaalde opleiding. De nieuwsgierigheid moet zodanig zijn dat je je het onderwerp eigen wilt maken. Dat je niet alleen bedenkt wat er vandaag gebeurt en wat er eventueel morgen gaat gebeuren, maar dat je ook vakinhoudelijk nieuwsgierig bent. Natuurlijk is het daarnaast ook van belang dat je het leuk vindt om iets te schrijven. Het onderwerp waar je over gaat schrijven moet je wel liggen, want anders blijf je iedere keer aan de oppervlakte schrapen en dat is niet leuk."

Heb jij ervaring met de agrarische sector?
"Ik ben een boerenzoon, dus in die zin heb ik wel de algemene agrarische kennis. Verder heb ik geen agrarische opleiding gevolgd en dat is ook zeker niet essentieel voor een baan bij dit bedrijf. Als je je maar wilt verdiepen, dan komt het goed. Boerenbusiness is een zakelijk bedrijf. We proberen bovenop de ontwikkelingen te zitten en dat is ook goed en belangrijk. Eén van de eersten zijn is één ding, maar je moet het ook beter willen doen dan de anderen. Je wilt meer inhoud geven, dat is voor de langere termijn net zo belangrijk. Dat proberen we bij Boerenbusiness zeker waar te maken. De sfeer is positief en collega's willen er gezamenlijk echt voor gaan. Boerenbusiness heeft meer data in huis dan je op het eerste gezicht misschien vermoedt!" 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief