Shutterstock

Analyse Aardgas

Europese gasprijs blijft maar doorstijgen

17 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De gasprijs blijft maar doorstijgen. De aanvoer vanuit Rusland blijft moeizaam lopen en dat is en blijft een belangrijke oorzaak voor de ongekend hoge gasprijs van het moment. Uit Duitsland kwam echter nieuws dat een beetje druk zou kunnen zetten op de gasmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs heeft weer een flinke sprong naar boven gemaakt. De notering op de TTF is deze week door de €220 per MWh gebroken. De stijging zet vandaag nog verder door. Tijdens het schrijven staat de TTF op €229,60 per MWh.

 {{dataviewSnapshot(40_1660745548)}}

Een oorzaak voor de prijsrally van de laatste dagen is lastig aan te wijzen. In wezen is er niet heel veel veranderd op de gasmarkt. De aanvoer van gas uit Rusland is en blijft moeizaam lopen. De Nord Stream wordt al weken maar voor 20% van de beschikbare capaciteit gebruikt. Rusland wijt dat aan technische problemen. Volgens EU-landen zit de vork anders in de steel en gebruikt Rusland de gasleveringen als politiek drukmiddel. De aanvoer van LNG gaat ondertussen onverminderd door. De prijzen liggen op een hoog niveau maar Europa blijft nog steeds koper.

Vulgraad
De voorraadopbouw van gas loopt in Duitsland voor op schema. Afgelopen vrijdag waren de opslagen voor net iets meer dan 75% gevuld. Dat is een paar weken eerder dan volgens planning. In het schema van de Duitse regering zouden de opslagen op 1 september voor minimaal 75% gevuld moeten zijn, 1 oktober 85% en 1 november 95%. Daarnaast heeft Duitsland dinsdag een overeenkomst bezegeld voor twee drijvende LNG-terminals die vanaf deze winter volledig in bedrijf zullen zijn. Deze tijdelijke terminals zijn een tijdelijke oplossing tot dat de nieuwe terminals Brunsbüttel en Wilhelmshaven in bedrijf kunnen worden genomen. Dat zal naar verwachting in maart 2024 zijn. Met de drijvende installaties verkleint Duitsland de afhankelijkheid van Russisch gas.

Noorwegen heeft in juli voor 128,4 miljard Noorse kroon (circa €13 miljard) aan gas geëxporteerd. Dat is een record en komt voornamelijk door de hoge gasprijs. Ten opzichte van juli vorige jaar lag de opbrengst vier keer zo hoog, terwijl de uitvoer in kubieke meters 5,7% is gestegen. Dat meldde het Noorse bureau voor de statistiek op maandag 15 juli. Mede door het onderhoud aan de Nord Stream steeg de gasprijs naar exceptionele hoogten volgens de dienst. Noorwegen is op het moment één van de belangrijkste gasleveranciers aan West-Europa.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden