Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Olie

Dieselprijs trekt zich niets aan van daling ruwe olie

19 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 9 reacties

De angst voor een recessie krijgt weer wat meer de overhand op de oliemarkt. De problemen met het aanbod van olie en brandstof op de korte termijn zijn daardoor wat naar de achtergrond verdrongen. Verder kwam ook Iran weer in het nieuws.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dinsdag 16 augustus zakte de prijs van Brent ruwe olie naar $92,70 per vat. Dat is de laagste prijs in een half jaar. De daarop volgende dagen liet de oliemarkt wel tekenen van herstel zien, maar het vertrouwen blijft broos. De koers van Brent olie blijft rond de $95 per vat schommelen.

Tekenen van verminderde economische groei of zelfs een aanstaande recessie, hebben het vertrouwen van handelaren en speculanten in de oliemarkt op de proef gesteld. Vooral de ontwikkelingen in China -het grootste olie importerende land ter wereld - worden op de voet gevolgd. Het Aziatische land kwam deze week met teleurstellende economische cijfers. Daarnaast hebben de renteverhogingen van de centrale banken, in het bijzonder die van de VS, de FED, een prijsdrukkend effect op de grondstoffenmarkt. Ook de olieprijs ontkomt niet aan de beweging in de markt.

Atoomverdrag
De hervatting van de onderhandelingen over het atoomverdrag uit 2015 met Iran zorgde voor druk op de oliemarkt. Sinds het vertrek van Trump uit het Witte Huis zijn er verschillende pogingen gedaan om de deal met Iran weer vlot te trekken. Al een paar keer leek een hervatting dichtbij, ook deze keer. Maar ook nu is de deal afgeketst. Een akkoord kan betekenen dat Iran weer toegang krijgt tot de westerse landen voor de circa 2,5 miljoen vaten per dag die het land produceert.

De vraag naar benzine is in de VS wel aangetrokken en de voorraad ruwe olie is geslonken, zo blijkt uit de cijfers van het EIA. De benzinevoorraad zit daarmee 8% onder het vijfjarige gemiddelde voor deze periode en de voorraad ruwe olie, exclusief de strategische reserves, 6% onder het vijfjarige gemiddelde. In Europa blijft de vraag naar olie en olieproducten onverminderd, zo melden analisten. Dit is ook één van de verklaringen voor de hoge dieselprijs in Nederland. Hoewel de ruwe olie in een dipje zat, steeg de dieselprijs deze week weer door. Vandaag (19 augustus) komt de dieselprijs op €151,14 per 100 liter.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden