Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Elektriciteit was niet eerder zo duur

23 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

De prijs van elektriciteit lag al op een ongekend hoog niveau. De rally op de elektriciteit is nog niet ten einde. De ontwikkelingen op de gasmarkt zijn daarbij een belangrijke stuwende kracht.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van elektriciteit op de EPEX Spot bereikte zondag het laagste punt van de week met €361,76 per MWh. Dat is overigens een relatief hoge prijs vergeleken met de stroomprijs in juli. De hoge notering zondag was al een voorbode voor deze week. Vandaag (dinsdag 23 augustus) bereikte de EPEX een nieuwe record met €603,55 per MWh.

De problemen met de elektriciteitsvoorziening stapelen zich nu al maanden op. De Franse kerncentrales kampen al sinds de winter met technische problemen. Daar zijn door de droogte ook problemen bij gekomen met de voorziening van koelwater. Kernenergie is normaal een goedkope en stabiele factor op de elektriciteitsmarkt. Het opvoeren van de energieproductie in de kolencentrales gaat ook niet bepaald vanzelf. De laatste jaren is een beleid uitgezet waarbij de kolencentrales juist zouden worden uitgefaseerd. Dat moet nu zo snel mogelijk ongedaan gemaakt worden. Door de lage waterstand in de Rijn wordt het transport van kolen nog eens extra bemoeilijkt, met name in Duitsland. Die droogte speelt niet alleen Duitsland parten. In bijvoorbeeld Scandinavië kunnen de waterkrachtcentrales niet op volle capaciteit draaien.

Gastekort
De problemen met de gasaanvoer via de Nord Stream geven nu een extra dimensie  aan de Europese energiecrisis. Afgelopen vrijdag maakt het Russische staatsbedrijf Gazprom bekend de levering via deze pijpleiding aan het eind van de maand voor drie dagen op te schorten wegens onderhoudswerkzaamheden. De lidstaten hebben de grootste moeite gasvoorraden op te bouwen voor de komende winter. Tegelijkertijd wordt een belangrijk deel van de Europese stroom opgewekt met gasgestookte centrales. De gasmarkt is zeer krap en de heeft een prijsopdrijvend effect. In de eerste plaats op de gasprijs, maar ook de elektriciteitsprijs wordt daarin meegezogen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden