Shutterstock

Analyse Aardgas

Het kan dus nog gekker op de Europese gasmarkt

24 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 9 reacties

De spanning neemt weer toe op de Europese gasmarkt. Wederom is het Rusland dat de gashandelaren doet op schrikken. Vanuit de EU wordt er ondertussen gehamerd op het opbouwen van voldoende voorraad om de leveringszekerheid veilig te stellen. Dat speelt mogelijk een grote rol bij de extreme prijzen van het moment.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese gasprijs blijft maar stijgen. Maandag 22 augustus leek de top bereikt op de TTF met €276,75 per MWh. Een dag later kwam de markt even op adem en deed een klein stapje terug naar €269,05 per MWh. Vandaag zit de TTF echter weer in de lift. Tijdens het schrijven van dit artikel voor het sluiten van de markt staat de koers op €287,65 per MWh.

Eén van de belangrijkste oorzaken voor de forse stijging van de Europese gasprijs is onderhoud aan de Nord Stream. Het Russische staatbedrijf Gazprom kondigde vrijdag aan dat er eind augustus drie dagen geen gas getransporteerd kan worden via de Nord Stream vanwege werkzaamheden aan de pijpleiding. In de toch al zeer krappe gasmarkt zorgde dat nieuws direct voor lichte paniek onder handelaren. Op het moment wordt de Nord Stream voor maar 20% van de beschikbare capaciteit gebruikt. Die aanvoer blijft tot nu toe wel stabiel, zo blijkt uit de gegevens van de netbeheerders.

Voorraad versus prijs
Waar de TTF een grote stap naar boven heeft gezet na het nieuws van Gazprom reageert de LNG-markt minder nerveus. Volgens Ciaran Roe directeur van S&P Global Commodity Insights is de prijs van de LNG-contracten voor levering in oktober af schip in Noordwest-Europa zelfs iets gedaald. Daarmee lopen de Europese gasprijzen uit de pas met elkaar. Een mogelijk verklaring daarvoor zijn de Europese doelen met betrekking tot het vullen van de gasopslagen. De EU wil dat de opslagen voor het begin van de winter voor ten minste 80% gevuld zijn. Er wordt maar een beperkte hoeveelheid gas aangevoerd en daar moeten alle lidstaten het mee doen. Het voorraaddoel wakkert daarbij de onderlinge concurrentie tussen de lidstaten aan met als gevolg een opwaartse prijsspiraal. Dat heeft nog een ander negatief bijeffect. Doorgaans liggen de prijzen voor gas in de zomer lager dan in de winter. Voor private partijen is het daarom lonend in de zomer gas te kopen en op te slaan met bijbehorende kosten voor gebruik in de winter. Het hoogst genoteerde contract op de TTF was gisteren het decembercontract op €276,12 per MWh. Dat is een verschil van maar €7 met het septembercontract. Dat verschil is te klein en de risico's zijn te groot voor veel bedrijven om posities op te bouwen. Zeker gezien de extreme volatiliteit op de gasmarkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden