Pynappel

Nieuws Mestverwerking

Hoge stroomprijs strop voor mestverwerkers

31 Augustus 2022 - Wouter Baan - 1 reactie

Mestverwerkers komen in de knel door de hoge stroomprijzen. Voor mestverwerker GreenFerm is dit een reden om een toeslag op het geldende poorttarief aan te passen. Een belronde leert dat andere verwerkers de tarieven niet gaan aanpassen, maar erkennen wel dat de rekensom niet meer klopt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

GreenFerm heeft haar leveranciers gisteren (30 augustus) schriftelijk laten weten per direct een energietoeslag in te voeren. Dit als compensatie voor de fors gestegen energiekosten. Hierdoor is de kostprijs volgens het bedrijf met €7,60 per ton gestegen, uitgaande van een stroomprijsstijging van €0,38 per kWh. Directeur Willem Berkhof baalt van de maatregel, maar deze is volgens hem niet af te wenden. Per week bekijkt Greenferm aan de hand van de energietarieven de hoogte van de toeslag.

In de contracten houdt Greenferm rekening met de consumentprijsindex (CPI), maar die is niet voldoende om de huidige kostprijsstijging op te vangen. Naast de prijs van energie zijn ook de brandstofprijzen flink opgelopen, zo geeft Greenferm aan. Behalve het rekening houden met de CPI-index rekent Greenferm nu 75% van de gestegen energiekosten door in het poorttarief, zo staat in de brief. Het gemiddelde poorttarief bedraagt €16,50 per ton, inclusief de fosfaattoeslag. Met een stroomprijs van €0,55 per kWh zou dat uitkomen op een extra toeslag van €5,70 per ton. 

Kumac
Mestverwerkingscoöperatie Kumac uit Deurne zegt geen energietoeslag toe te passen. Wel komen de energiekosten hard aan, zo geeft John van Paassen aan. "In de eerste helft van dit jaar hebben we goed gedraaid. Dit mede dankzij de gestegen prijzen van kunstmestvervangers die profiteren van de hoge kunstmestprijzen." Voor de tweede helft van dit jaar stevent Kumac af op een negatief resultaat, denkt Van Paassen. Toch wil het bedrijf geen extra toeslag opleggen aan de leden-varkenshouders die financieel toch al lastig draaien.

De coöperatie heeft 32 varkenshouders als lid die gezamenlijk 80.000 ton mest inbrengen voor de verwerking. Kumac hanteert voor dit jaar een ophaaltarief van €15,50 per ton, exclusief fosfaat. Hiervoor geldt een toeslag van €1,50 per kilo. Mogelijk worden de verwerkingstarieven vanaf 2023 aangepast. "Dat bekijken we tegen die tijd", aldus van Paassen. Het stilzetten van de mestverwerkingsinstallatie is volgens Kumac geen optie, gezien het tekort aan VVO's in de markt. 

Twence
Ook mestverwerker Twence uit Hengelo sleutelt niet aan de tarieven, zo laat een woordvoerder weten. Het bedrijf werkt met langjarige contracten van 3, 5 of 10 jaar die geïndexeerd kunnen worden. Het bedrijf hanteert momenteel een poorttarief van €17 per ton, inclusief fosfaat. "We zitten nog in de opstartfase. De bedoeling is om vanaf volgend jaar onze capaciteit volledig te benutten." Twence zet de mest gedeeltelijk om in groene stroom. De ook fors gestegen tarieven hiervoor compenseren de hogere kostprijs gedeeltelijk, zo laat de woordvoerder weten. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden