Shutterstock

Analyse Energie

Europese Commissie wil ingrijpen op de gasmarkt

7 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Gas blijft onverminderd duur. De onderhoudswerkzaamheden aan de Nord Stream houden de prijs op niveau. Europa is opzoek naar andere gasleveranciers in daar is deze week een stap in gezet. Vandaag maakte de Europese Commissie bekend te willen ingrijpen op de energiemarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasmarkt begint wat te stabiliseren op een hoog niveau. De piek op de TTF op €339,20 per MWh bleek van korte duur. Vrijwel direct werd de weg naar beneden ingezet. Op vrijdag 2 september zakte de koers naar €214,66 per MWh. Deze week is de prijs wel weer opgelopen, maar ook weer net zo snel gezakt. Tijdens het schrijven woensdagmiddag staat de TTF op €209 per MWh.

De afhankelijkheid van gas uit Rusland blijft een belangrijke factor op de Europese gasmarkt. Staatsgasbedrijf Gazprom staak voor onbepaalde tijd de levering van gas via de Nord Stream. Dat kan volgens de Russen niet anders, omdat de installaties technische mankementen vertonen die eerste gerepareerd moeten worden. Europa beschuldigt Rusland er van dit onderhoud te gebruiken als excuus om geen gas te leveren en zo de druk op de EU op te voeren.

Europa is naarstig opzoek naar alternatieven voor het Russische gas. Daarover is deze week positief nieuws te melden. Deze week zijn in de Eemshaven twee drijvende LNG-terminals aangekomen. Via deze terminals kan jaarlijks circa 8 miljard kuub gas geïmporteerd worden. De drijvende fabrieken worden direct in gebruik genomen. Vandaag (donderdag 8 september) is niet alleen de oplevering, maar zal volgens de planning ook het eerst schip met vloeibaar gas arriveren.

Ingrijpen
De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kwam woensdag met voorstellen wat Europa tegen de hoge energieprijzen wil doen. Een belangrijk deel van de maatregelen is gericht op de elektriciteitsmarkt, maar ook op de gasmarkt wil de commissie ingrijpen. Von der Leyen wil een extra winstbelasting voor de olie- en gasbedrijven die profiteren van de sterk gestegen prijzen. Verder wil de voorzitter van de commissie extra liquide middelen beschikbaar stellen voor energiebedrijven om zich te kunnen indekken op de termijnmarkt. De posities van de energiebedrijven moeten gedekt zijn en dat brengt volgens Von der Leyen de energiebedrijven van de lidstaten in de problemen. Verder wil de commissie een maximum prijs voor gas uit Rusland invoeren. Het doel daarvan is overigens niet direct om de Europese gasprijs te verlagen maar om Poetin in de portemonnee te raken. "We moeten snijden in de inkomsten van Rusland, die Poetin gebruikt om zijn gruwelijke oorlog in Oekraïne te financieren", zegt Von der Leyen. "En nu werpt ons werk van de afgelopen maanden echt zijn vruchten af. Al lange tijd was 40% van het door de EU geïmporteerde gas afkomstig uit Rusland. Nu zitten we nog maar op 9%." De rekening daarvoor wordt alleen wel betaald door de Europese bedrijven en consumenten volgens verschillende experts. Bovendien moeten we er ook rekening mee houden dat Poetin er niet voor terug deinst de gaslevering helemaal stop te zetten zoals we nu al een paar dagen zien. Het is dus maar de vraag hoe effectief die prijslimiet zal zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox