BGStock72 / Shutterstock

Analyse Aardgas

Gasvoorraad dempt effect van Russische escalatie

21 September 2022 - Redactie Boerenbusiness

De gasmarkt blijft wisselvallig. Hoewel de gasprijs na de aankondiging van verschillende noodpakketten daalde, zit de prijs weer in de lift. Dalende temperaturen en verdere verharding van de oorlog in Oekraïne lijken hiervan de oorzaak. Dit betekent niet dat overheden stilzitten, want het nieuwe Europese gasbeleid neemt langzaam maar zeker concrete vormen aan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds de prijs van aardgas op de TTF op woensdag 14 september met een prijs van €217,88 per MWh het hoogtepunt van de week bereikte, is de prijs flink gezakt. Na vrijdag 16 september bleef de gasprijs constant onder de €200. Op 19 september kostte gas €182,26 per MWh.

De daling in deze periode lijkt onder andere samen te hangen met de steunpakketten die de Europese Unie en verschillende lidstaten de afgelopen tijd aannamen. Toch zet deze daling niet door. Bij het schrijven van dit artikel stijgt de prijs voor het eerst in zes dagen weer boven de €200 met een stand van €201 per MWh.

De levering van gas uit Rusland blijft een heikel punt. De Nord Stream is nog steeds niet in bedrijf en de verwachting is dat daar op korte termijn ook geen verandering in komt. De zelfverklaarde volksrepublieken in het oosten van Oekraïne hebben een referendum uitgeschreven over aansluiting bij Rusland. Dit veroorzaakte de nodig onrust. President Poetin deed daar vandaag (woensdag 21 september) nog eens een schep bovenop door een gedeeltelijke mobilisatie van het Russische leger af te kondigen. Een deel van de gasleveringen aan de EU loopt via pijpleidingen door Oekraïne. De vraag is of en hoelang dat door kan blijven gaan nu Rusland zo duidelijk aanstuurt op een verdere verharding van de oorlog in Oekraïne.

Voorraad
De notering op de TTF stijgt echter niet door zoals we een paar weken geleden zagen. De maatregelen van zowel de EU als de individuele lidstaten lijken effect te hebben. Vooral de voorraadopbouw boezemt de markt vertrouwen in. De Europese vulgraad staat op ongeveer 86%. Dat is nipt boven het vijfjarige gemiddelde. Duitsland loopt voor de kudde uit, hun gasopslagen zijn voor 90% gevuld.

Toch blijft de gasmarkt wankel. De Duitse overheid kondigde aan energiebedrijf Uniper te nationaliseren. Het land koopt voor €8 miljard euro 78% van de aandelen van het Finse moederbedrijf Forum. Daarmee wordt Duitsland voor 98,5% eigenaar van het bedrijf. Hiermee hoopt de regering een faillissement van de grootste importeur in Duitsland van Russisch gas te voorkomen. Uniper is goed voor circa 40% van de gasleveringen in Duitsland.

Verder investeert Duitsland in LNG. Dinsdag maakte de regering bekend €2,5 miljard aan aanvullende leningen beschikbaar te stellen om de toevoer van LNG te garanderen.  De Duitse regering heeft tot de verhoging besloten omdat €1,5 miljard van €15 miljard aan eerder beschikbare leningen al is besteed. Ook Nederland zit op dit gebied niet stil. Via de net in gebruik genomen LNG terminal in de Eemshaven kwam omgerekend al ruim 20 miljoen m3 vloeibaar gas binnen.

Gisteren op Prinsjesdag maakte de Nederlandse regering de lang verwachte plannen voor ingrepen op de energiemarkt bekend. Ook in Nederland wordt in navolging van andere EU-landen een prijsplafond ingesteld. De regering denkt aan "een maximale prijs van €1,50 voor gas en €0,70 voor de elektra." De maatregel blijft echter beperkt tot consumenten en geldt voor het verbruik tot 1.200 kuub gas en tot 2.400 KWh elektriciteit.

Het bedrijfsleven komt er in de plannen bekaaid vanaf. Minister Mickey Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat kondigde in Nieuwsuur aan dat er nog wordt gesproken over maatregelen voor het mkb. In november verwacht het kabinet noodmaatregelen voor het bedrijfsleven klaar te hebben. Het steunpakket is vooral gericht op het MKB.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox