Shutterstock

Nieuws Melkaanvoer

Ierse melkveehouder casht met hoge melkprijs

11 Oktober 2022 - Wouter Baan

De hoge opbrengstprijzen schroeven het inkomen van melkveehouders in Ierland flink op. Ierse melkveehouders harken dit jaar gemiddeld een bedrag binnen dat de grens dat van een ton ver overstijgt. Toch leidt dit niet tot een productietoename.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de Ierse overheidsinstantie Teagasc stijgt het inkomen van melkveehouders in het land dit jaar met 30% tot €130.000. Het inkomen van andere boeren in het land staat juist onder druk. Dit als gevolg van kosteninflatie, voornamelijk door de oorlog in Oekraïne. Melkveehouders worden daar eveneens mee geconfronteerd, maar tegelijkertijd is de melkprijs ook hoog opgelopen. Net als in Nederland bewegen de basismelkprijzen rond het niveau van €60 per 100 kilo. In een jaar tijd zijn de melkprijzen met zo'n 50% gestegen, terwijl de productiekosten volgens Teagasc zo'n 10% hoger liggen. Dit geeft het inkomen van melkveehouders logischerwijs een flinke boost.

Grasrantsoen
Deze rekensom kan niet een op een worden door vertaald naar ons land. Ierse melkveehouders passen veel meer weidegang toe dan in Nederland. Zij gebruiken zodoende fors minder krachtvoer, zo'n 80% van het rantsoen bestaat vaak uit vers gras. Op dit punt wringt de schoen: door de hogere graanprijzen zijn de mengvoerprijzen flink toegenomen, maar deze kostenklap komt in Ierland dus veel minder hard aan.

Melkaanvoer
Overigens leiden de hogere opbrengstprijzen niet tot een productietoename. Voor het eerst sinds de afschaffing van het melkquotum in 2015 laat de Ierse melkproductie geen toename zien. Dit is mede een effect van de droge zomermaanden. Tussen januari tot en met augustus lag de productie 0,3% onder het niveau van vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van statistiekdienst Eurostat.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden