Shutterstock

Analyse Gas

Het zit eindelijk even mee op de gasmarkt

12 Oktober 2022 - Matthijs Bremer

Sinds augustus is de gasprijs stevig gedaald. Sinds deze week lijkt deze daling uit te vlakken. Na een daling van rond de twintig euro kwam de gasprijs deze week in stabieler vaarwater terecht. Maar volgens analisten is het nog te vroeg om opgelucht adem te halen. Nog steeds is de prijs van gas veel hoger dan normaal en het evenwicht dat op de gasmarkt lijk te zijn ontstaan blijft broos.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op donderdag 6 oktober stond de TTF op het hoogste punt van €175,71. Na dit hoogtepunt volgde het enige moment van volatiliteit van de week. In een dag zakte de koers naar €156,21. Grote bewegingen in de gasprijs kwamen de rest van de week niet meer voor. Maandag opende de TTF met de laagste stand van de week met €154,12 om daarna niet meer boven de €160 euro uit te stijgen. Daarmee staan de koersen op het laagste punt in meer dan drie maanden.

Ogenschijnlijk is de gasmarkt in rustiger vaarwater beland. Op het moment lijkt alles de juiste kant op te vallen voor een lage gasprijs. Het weer blijft zacht, waardoor er nog amper gestookt hoeft te worden. Bovendien heeft het er alle schijn van dat dat het nog prille Europese energiebeleid zijn vruchten af begint te werpen. Want tot nu toe lukt het de Europese Unie en haar lidstaten goed om het wegvallen van Russisch gas goed op te vangen.

Vooral Noorwegen helpt hierbij. Inmiddels is het Scandinavische land Rusland gepasseerd als grootste gasleverancier van de Europese Unie. Ook op het gebied van LNG zijn er op het moment alleen meevallers te melden. In recordtempo hebben landen als Nederland en Duitsland een nieuwe infrastructuur voor het importeren van vloeibaar gas uit de grond gestampt. Gesprekken over leveringsdeals met landen als Amerika, Canada en Saoedi-Arabië zijn inmiddels in een vergevorderd stadium en prijzen blijven relatief gunstig.

Door al deze ontwikkelingen zijn de Europese gasreserves goed gevuld. In de Europese Unie is inmiddels een gemiddelde vulgraad bereikt van 92,1%. Nederland ligt met 93% nog wat voor op het Europese gemiddelde en Duitsland doet het nog beter. De gasvoorraden van dat land zijn met 95% inmiddels bijna helemaal vol.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden