Shutterstock

Nieuws veevoer

Veevoerafzet Europa krijgt knauw, vooral varkensvoer

28 Oktober 2022 - Klaas van der Horst

De Europese afzet van krachtvoer zal dit jaar ongeveer 5 miljoen ton (-3,5%) lager zijn dan vorig jaar. Dit komt vooral door dierziekten en de oorlog in Oekraïne. Vooral de afzet van varkensvoer wordt stevig getroffen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt de Europese brancheorganisatie van veevoerproducenten Fefac. Naar verwachting komt de afzet dit jaar uit op 145 miljoen ton mengvoer. De enige landen waar mengvoerproductie en afzet op peil zullen blijven, zijn de Baltische landen, Ierland, Polen, Bulgarije en Slovenië. In de overige EU-landen, waaronder de grootste lidstaten, met ook de grootste dieraantallen, daalt de mengvoerafzet.

Minder varkensvoer in België en Denemarken
De varkenshouderij wordt het meest getroffen, geeft de Fefac aan. Dit is niet verwonderlijk gezien de problemen met onder meer Afrikaanse varkenspest, een stagnerende afzet van vlees, een dalende afzet naar China en lage opbrengstprijzen. Door dit alles zal naar verwachting 5,5% minder voer worden afgezet dan in 2021.
De afzet van varkensvoer staat het meest onder druk in België (-11%), Denemarken (-9%), Portugal (-8.4%), Duitsland (-8%) en Tsjechië (-7,4%). In Nederland en België speelt ook nog mee dat daar de varkensstapel ook inkrimpt onder druk van de stikstofproblematiek. In Roemenië en Polen heeft de varkenshouderij de meeste last van Afrikaanse varkenspest, maar er is geen overheidsdruk om de stapel te verkleinen.

Vogelgriep en goedkope import
De afzet van pluimveevoer zal naar verwachting met 3,4% dalen. Dit komt vooral door besmetting van bedrijven met Aviaire Influenza (AI). De hierdoor het hardst getroffen landen zijn Frankrijk, België, Italië en Hongarije. In verband hiermee zette bedrijven minder snel nieuwe dieren op vanwege toegenomen kosten voor voer, energie en verpakkingen.  Daarbij hadden pluimveehouders ook nog eens veel last van het tijdelijke nultarief voor Oekraïense pluimveeproducten in juli en augustus.

De afzet van rundveevoer daalt ook, maar naar verhouding beperkt. De Fefac voorziet een afzetdaling met 1,3%, ondanks extra voerverkopen in de landen die afgelopen voorjaar en zomer te maken krijgen met droogteproblematiek en een achterblijvende productie van ruwvoer.

Minder mais, meer voergraan
De bijna 20% kleinere maisoogst in de EU zal in de komende maanden waarschijnlijk leiden tot een groter aandeel van voergranen in krachtvoer, dit ter vervanging van mais. De Fefac houdt verder rekening met nog meer oplopende kosten en onzekerheid over de aanvoer van granen en oliehoudende zaden vanuit het Zwarte Zee gebied. Daarnaast blijven dierziekten en de milieuproblematiek in de EU zaken die de veevoerindustrie ook komend jaar voor uitdagingen zullen plaatsen, zo stelt de Fefac.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden