Sorbis / Shutterstock.com

Nieuws Varkensvlees

'Varkensvleestekort dreigt in Duitsland'

16 November 2022 - Matthijs Bremer

In Duitsland wordt gewaarschuwd voor een tekort aan varkensvlees. Door stijgende kosten van energie, arbeid en voer dreigen varkenshouders ermee te stoppen. De sector waarschuwt bij monde van slachterij Westfleisch voor lege schappen en grote prijsstijgingen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van energie, voer en arbeid blijven maar stijgen, maar varkenshouders zijn niet goed in staat om de hogere kosten door te berekenen. Omdat bedrijven maar moeilijk winst kunnen maken, verkleinen veel Duitse varkenshouders hun veestapel. Ook neemt het aantal varkenshouders dat de deuren sluit toe. Dit valt af te leiden aan het Duitse slachtcijfer. Een paar jaar geleden werden er wekelijks vaak meer dan 1 miljoen stuks geslacht, dat is inmiddels teruggezakt tot circa 750.000 per week.

Tot nu toe vangt Duitsland de tekorten op met extra importen zo voerder het land dit jaar al 500.000 ton varkensvlees in. Maar volgens de Duitse varkenssector is deze oplossing niet houdbaar. Door de tekorten aan slachtvarkens begint de keten vast te lopen. De sector waarschuwt voor tekorten. "Over vier tot zes maanden kunnen her en der wel eens leeg zijn'', vertelt Hubert Kelliger van het grote Duitse coöperatieve vleesconcern Westfleisch.

Prijsstijging waarschijnlijk
Dat de prijzen van varkensvlees in Duitsland op korte termijn flink gaan stijgen, lijkt op basis van de noodsignalen niet onwaarschijnlijk. Hoe sterk de varkensvleesprijs toeneemt, is nog niet duidelijk. Volgens sommige analisten kan varkensvlees zomaar 40% duurder worden. Bij een dergelijke grote prijsstijging zouden ook de (Nederlandse) varkensprijzen kunnen meestijgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox