Fotostudio Wierd

Achtergrond Agribusiness Award

'Onze sector weet altijd oplossingen te vinden'

24 November 2022 - Linda van Eekeres

"Innovatie speelt een cruciale rol bij de landbouwtransitie", aldus Aalt Dijkhuizen (midden op de foto) na afloop van de uitreiking van de Boerenbusiness Agribusiness Award, waar hij juryvoorzitter van is. "De kracht van de food- en agrisector is dat als zaken zoals ze altijd gingen niet meer kunnen of mogen, onze sector altijd een oplossing weet te vinden'', aldus Dijkhuizen. 

Er is vanuit het kabinet aandacht voor innovaties, maar volgens Dijkhuizen moet de politiek bedrijven ook de tijd gunnen om innovaties daadwerkelijk te ontwikkelen. "Je hebt vaak vijf jaar nodig voor een eerste prototype en dan nog vijf jaar om bij te slijpen." Hij pleit er dan ook voor om ruimte te bieden aan innovaties, ook met de positie van Nederland als innovatieland in gedachten. Hij wijst erop dat voor zowel de winnaar als de twee andere genomineerden voor de Award, Nucrop van Kamps de Wild en Health System van Piglets Treatment System, belangstelling vanuit het buitenland bestaat.

Banken zijn op hun beurt weer innovatief op het gebied van financiering, zegt Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN Amro, en ook een van de drie juryleden (rechts op de foto, links staat Jan Omvlee). Over In Ovo, dat vorig jaar een van de genomineerden was voor de Agribusiness Award, zegt hij: "Ik kreeg al snel gevoel dat dit niet binnen de normale kredietverlening paste omdat het te hoog technologisch is."

Daar komt Rob van Willigen, new business manager Product-as-a-Service (PaaS) bij ABN Amro om de hoek kijken. Van Willigen adviseert bedrijven die met het businessmodel PaaS experimenteren en financiering nodig hebben. In Ovo, dat een machine heeft ontwikkeld waarmee in een vroegtijdig stadium van het broedproces van legkippen de eieren met haantjes geselecteerd kunnen worden, is op deze manier gefinancierd door ABN Amro, met het geld van spaarders. Hierbij moet je een fysiek product hebben waar een dienst omheen gebouwd kan worden. De klant wordt nooit eigenaar, het product moet terugkomen bij de producent en bijvoorbeeld opgeknapt of gerefurbished worden.

Van Willigen zegt na afloop desgevraagd dat hij zich ook kan voorstellen dat de winnaar van dit jaar, de Robot Weeder ARW-912 van Andela Techniek, met het PaaS-businessmodel gefinancierd kan worden, als het bedrijf eigenaar blijft en het apparaat verhuurt. "Ik denk dat de agribusiness een van de subsectoren is waar dit heel goed past. Je ziet dat veel apparaten worden gebruikt, die 1 of 2 miljoen kosten en niet jaarrond gebruikt worden."

Geen luchtfietsen
De akkerbouw staat naast de veeteelt ook voor uitdagingen, aldus Dijkhuizen. Dit jaar waren er ook twee akkerbouwinnovaties genomineerd voor de Award. Dijkhuizen: "Alle drie genomineerden bieden oplossingen voor zaken die in de belangstelling staan." De juryvoorzitter kijkt al uit naar volgend jaar. "Ieder jaar krijgen we zo'n mooie set innovaties. "De inzendingen die we krijgen zijn heel concreet, het is geen luchtfietsen. Als je naar media en politiek kijkt, word je heel pessimistisch over de sector, maar als je naar deze mooie oplossingen kijkt, hervind je je optimisme."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden