Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsprijs in de lift door duurdere grondstoffen

29 November 2022 - Matthijs Bremer

Langzaam maar zeker vervalt de elektriciteitsprijs weer in het patroon van het eerste deel van 2022. Door goedkoop gas en de grote productie van hernieuwbare energie, viel de stroomprijs afgelopen weken een stuk lager uit dan in de rest van het jaar. Door stijgende prijzen van fossiele grondstoffen zit de prijs sinds 3 oktober weer in de lift. Vooralsnog dempen gunstige opbrengsten uit hernieuwbare energie de prijs. Al leidde de tegenvallende productie van windturbines maandag tot een prijsstijging van bijna 37%.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week schommelde de elektriciteitsprijs tussen de €175 en €325. Op woensdag 23 november stond de EPEX op de laagste stand van €178,98. Vooral tussen zondag 27 november en maandag 28 november schoot de prijs omhoog. Op zondag stond de EPEX-spot nog op €206,26, terwijl de electriciteit maandag €324,05 per megawattuur kostte, de hoogste stand sinds 3 oktober.

Langzaam maar zeker lijkt de periode van goedkope stroom weer ten einde te komen. De hoofdoorzaak van de hogere elektriciteitsprijs is de stijgende prijzen van de grondstoffen. Eind oktober en begin november schommelde de gasprijs nog tussen de €100 en €125 euro. Door kouder weer trok de gasprijs de laatste twee weken weer wat aan en zweeft de koers van de TTF de laatste twee weken rond de €125 euro. Dat de gasprijs oploopt, zorgt direct voor hogere stroomtarieven. In Nederland wordt meestal ongeveer 50% van alle elektriciteit door gascentrales opgewekt.   

Het is niet onwaarschijnlijk dat de gasprijs de komende tijd nog verder stijgt. Sinds een week of drie wordt er in Nederland meer gas verbruikt dan er aan de reserves wordt toegevoegd. De hoge vulgraden hebben al heel de herfst een dempende werking op de gasprijs. Nu de gasvoorraden langzaam maar zeker leegraken, zou de gasprijs op termijn weer instabieler kunnen worden, hoewel er nog geen man overboord is. Op het moment is de vulgraad nog altijd hoger dan de targets die de Gasunie deze zomer heeft opgesteld.

Vorige week lag het percentage gas in onze energiemix overigens lager dan gemiddeld. Binnen Nederland werd 42,7% van alle elektriciteit door gascentrales opgewekt dit komt omdat de gasreserves langzaam maar zeker beginnen te krimpen. Daarom steeg de benuttingsgraad van de kolencentrales deze week tot 82%. Deze inzet heeft echter wel een prijs. Steenkool is op het moment namelijk nog altijd veel duurder dan normaal en de kolenprijs zit op het moment weer in de lift. Op het moment tikt de koers van de Newcastle Coal Futures de $350 per ton aan. Daarmee is de kolenprijs ongeveer vier a vijf keer zo hoog als normaal. Tot midden 2020 lag de kolenprijs meestal tussen de $50 en $125 per ton.

Groene stroom blijft prijs dempen
Het grootste deel van de week werd de elektriciteitsprijs weer gedempt door gunstige opbrengsten uit hernieuwbare bronnen. Vorige week werd, net als de laatste twee maanden, bijna een derde van alle stroom uit groene bronnen opgewekt. Zo'n 22,8% van de gehele energiemix bestond uit zonne- en windenergie en is dus vrijwel gratis. Al pakte de productie van hernieuwbare energie niet heel de week zo gunstig uit. Vooral Met name door het vooruitzicht van de lagere windkracht, steeg de elektriciteitsprijs van zondag op maandag met bijna 37%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden