Shutterstock

Nieuws Protest Frankrijk

Franse boeren de straat op na schrappen zaadcoating

8 Februari 2023 - 5 reacties

Honderden Franse boeren zijn vandaag met hun trekkers Parijs in gereden. Ze protesteren tegen de steeds grotere beperkingen die aan de agrarische sector worden opgelegd. De voedselzekerheid van Frankrijk komt daardoor in gevaar waarschuwen de demonstranten.

Circa vijfhonderd trekkers zijn Parijs ingereden en zorgden voor een verkeersinfarct in de Franse hoofdstad. De politie waarschuwde vanmorgen automobilisten dat het verkeer ernstig verstoord zou worden door het protest en vroeg weggebruikers het gebied van de protesten te mijden. De directe aanleiding is het schrappen van de neonicotinoïden zaadcoating op bietenzaad. De middelengroep is sinds 2018 in de EU verboden maar de Franse overheid had met een derogatie een uitzonderingspositie bedongen voor de Franse buitentelers. Het Europese Hof van Justitie heeft Frankrijk teruggefloten en op 23 januari is besloten het middel komend seizoen ook voor de Franse bietentelers te verbieden.

Compensatie voor opbrengstderving
Volgens de milieuorganisaties is het schrappen van het middel een goede zaak omdat het schade kan brengen aan bijen. Volgens boeren speelt dat probleem niet of nauwelijks in de bietenteelt. Het gaat om een zaadcoating en bieten zijn geen bloeiend gewas dat bijen aantrekt. Door het schrappen van de zaadcoating is het gewas slecht beschermd tegen het vergelingsvirus dat tot forse opbrengstreductie kan zorgen. De Franse minister van Landbouw Marc Fesneau heeft de toezegging gedaan donderdag in overleg te gaan met de suikerbietensector. Volgens de Franse vereniging van bietentelers CGB heeft Fesneau de toezegging gedaan dat bietentelers in een jaar met hoge druk van het vergelingsvirus volledig schadeloos gesteld zullen worden voor de opbrengstderving.

Het protest gaat echter over meer dan alleen de bietenteelt. De Europese Commissie wil dat in 2030 25% van het Europese landbouwareaal biologisch wordt beteeld en heeft flinke ambities op het gebied van het reduceren van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Door alle extra beperkingen verliezen de Franse boeren de concurrentiestrijd met goedkopere buitenlandse producten volgens de Franse boerenbond FNSEA. "Als we op deze manier doorgaan verdwijnt de Franse agrarische sector", vertelde FNSEA voorman Damien Greffin aan de tv-zender France 3.

De boeren zijn vanuit het zuiden van Parijs naar Dôme des Invalides (het praalgraf van Napoleon) gereden. Een symbolische plaats volgens Greffin omdat juist Napoleon de bietenteelt naar Frankrijk haalde om onafhankelijk te worden van suiker uit het buitenland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
bert 8 Februari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10902834/franse-boeren-de-straat-op-na-schrappen-zaadcoating]Franse boeren de straat op na schrappen zaadcoating[/url]
hopelijk volgen ook de andere Europese lidstaten top actie
Abonnee
juun 8 Februari 2023
gaat toch niks aan veranderen en nederland had er sws al niks meer aan dus tbv eerlijk speelveld is dit wel goed
Abonnee
inno 10 Februari 2023
het voedsel moet nog wat duurder worden tot het onbetaalbaar wordt. Dan gaat de wal het schip wel keren.
Abonnee
juun 10 Februari 2023
inno schreef:
het voedsel moet nog wat duurder worden tot het onbetaalbaar wordt. Dan gaat de wal het schip wel keren.
achja alles waar ze nu mee bezig zijn werkt alleen maar schaarste en goede prijzen in de hand.
regelbedenker 10 Februari 2023
Zo snel de prijzen te hoog worden, gaat onze linkse Rutte een prijsplafon in stellen, verschiet met die imbeciel nergens van, ze gunnen ons niks
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox