Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs wordt op alle fronten gedrukt

21 Februari 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs deed deze week een stapje achteruit. Relatief gunstig weer zorgt op alle fronten voor een lagere elektriciteitsprijs. Zo werd er bovengemiddeld veel hernieuwbare energie opgewekt. Daarnaast zorgde warm weer voor lagere prijzen van fossiele brandstoffen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs viel de laatste zeven dagen lager uit dan de week ervoor. Dinsdag 14 februari stond de prijs van de Epex op het hoogste punt van de week, bij een stand van €152,14. Daarna daalde de stroomprijs tot €97,33 op maandag 20 november. Dinsdag 21 februari was de elektriciteitsprijs weer gestegen tot €137,84.

De elektriciteitsprijs daalde deze week omdat het aanbod relatief stabiel bleef. Stabiele weersomstandigheden zorgden ervoor dat de hele week ongeveer evenveel hernieuwbare energie werd geproduceerd. Voor netbeheerder Tennett betekende dit een rustige en voorspelbare week. Tekorten op het Nederlandse elektriciteitsnet kwamen de hele week niet voor, dus heeft Tennett heeft de hele week geen noodvermogen afgeroepen. Daardoor bleven extra kosten die het aanspreken van flexibel vermogen met zich meebrengt uit.

Daarnaast was de productie van hernieuwbare energie vorige week relatief groot. In totaal werd ongeveer 17% van alle elektriciteit door windturbines opgewekt. Vooral het percentage aan zonnestroom viel voor de tijd van het jaar hoog uit. Zonnepanelen leverden namelijk 7,7% van de Nederlandse elektriciteit. 

Ook grondstofprijzen drukken de elektriciteitsprijzen stevig
Ook de hoge temperaturen hielpen de elektriciteitsprijs wat verder omlaag. Zo daalt de stroomvraag in veel landen waar elektrisch verwarmd wordt, waardoor de elektriciteitsprijs in heel Europa daalde. Daarnaast daalde deze week ook de Europese gasvraag. Voor het eerst sinds de herfst wordt er weer substantieel gas bespaard. Vorige week lag het gasverbruik zo'n 30% lager dan het meerjarig gemiddelde. Op het moment is de gasprijs flink gedaald tot €48,40, de laagste stand sinds 26 augustus.

Naast de gasprijs blijft ook de steenkoolprijs dalen, waardoor de benuttingsgraad van de Nederlandse kolencentrales tot 77% steeg. Lang was het door de hoge steenkoolprijs niet rendabel om kolenstroom op te wekken. Door de hoge gasprijs werd in veel landen extra steenkool gebruikt om elektriciteit op te wekken. Omdat steenkoolproducenten niet snel in de extra vraag konden voorzien, steeg de notering van de toonaangevende Newcaste Coal Futures deze zomer tot de recordhoogte van $439. Door het warme winterweer is de wereldwijde vraag naar kolen voor verwarming op het moment echter laag en gaat de prijs hard onderuit. Een maand geleden was de prijs van steenkool al gedaald tot €350,95, maar sinds eind februari daalt de prijs stevig. Op het moment is de prijs $205,65 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox