Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs in februari stuk lager door gunstig weer

1 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs is in februari stevig gedaald. Toch waarschuwt het internationaal energieagentschap dat Europese landen hard moeten blijven werken om de gasreserves de komende jaren weer volledig te kunnen vullen. Daarnaast heeft het ministerie van economische zaken bekendgemaakt wanneer ondernemers de Tegemoetkoming Energiekosten Energie-intensief mkb (TEK) kunnen aanvragen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week verder gedaald. Op woensdag 22 februari was de notering van de gasprijs op de TTF €50,57 per Megawattuur. Op vrijdag 24 februari bereikte de gasprijs de hoogste stand van de week. De gasprijs noteerde op dat moment €51,01. Daarna verloor de gasprijs bijna €5. Op dinsdag 28 februari bereikte de gasprijs een stand van €46,66. Op woensdag 1 maart viel de gasprijs weer wat hoger uit. Op het moment van schrijven wordt gas in Europa voor €47,36 verhandeld.

De gasprijs is in februari met ruim 18% gedaald. Door milde temperaturen is er in deze winter tot nu toe weinig gas nodig om te verwarmen. Daarnaast zorgde de grote productie uit hernieuwbare energiebronnen ervoor dat er relatief weinig gas nodig was om elektriciteit op te wekken. Door de grote productiviteit van met name windturbines lag het aandeel van gas in de Nederlandse energievoorziening vaak slechts rond de 40%. In de zomer lag dit percentage nog bijna structureel boven de 50%. Als gevolg van het lagere gasverbruik zijn de Europese gasreserves nog altijd voor 62% gevuld, zo'n 8% meer dan voorgaande jaren.

Komende winters blijven reden tot zorg
Inmiddels lijken alle pijlen gericht op de komende winters. Het internationaal energieagentschap waarschuwt dat het nog te vroeg is om opgelucht adem te halen. De reden dat de Europese Unie vorig jaar op grote schaal LNG kon importeren, is dat China veel vloeibaar gas doorverkocht dat het land voor lange termijn gecontracteerd had. Door de strenge Chinese coronamaatregelen lag een substantieel deel van de industriële productie in het land in 2022 plat. Als gevolg hiervan nam de Chinese gasvraag met 1% af en daalde de Chinese LNG-import met 21%. Nu China zijn strenge coronabeleid zo goed als afgeschaft heeft, ligt het voor de hand dat de vraag naar gas weer stijgt. Daardoor zou het voor Europa wel eens een stuk moeilijker kunnen worden om grote volumes LNG in te kopen.  

De gevolgen hiervan worden waarschijnlijk pas op de langer termijn duidelijk. Door het lage gasverbruik is het zeer waarschijnlijk dat de Europese Unie de gasvoorraden komende winter weer voor bijna 100% weet te vullen. Of het de jaren daarna weer lukt, is echter nog maar de vraag. Om te kunnen garanderen dat de EU de komende jaren aan voldoende gas kan komen, is het van groot belang dat niet alleen de Europese importcapaciteit, maar ook de internationale LNG-productie substantieel toeneemt.

Datum van de TEK is bekend
Het heeft even geduurd, maar het ministerie van Economische Zaken heeft eindelijk bekendgemaakt wanneer ondernemers de Tegemoetkoming Energiekosten Energie-intensief mkb (TEK) kunnen aanvragen. Ondernemers die veel energie verbruiken, kunnen vanaf 21 maart een tegemoetkomingen in energiekosten aanvragen.

Om voor de TEK in aanmerking te komen, moet een bedrijf minimaal 7% van zijn omzet kwijt zijn aan energiekosten en een mkb-bedrijf zijn. De compensatie bedraagt 50% van de energiekosten boven een drempelprijs die door het ministerie wordt bepaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden