Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs stijgt fors door groei Chinese industrie

3 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs zit op het moment stevig in de lift. De belangrijkste drijver achter de hogere olieprijs is de grote Chinese vraag naar olie. De Chinese industrie groeide in februari namelijk sterker dan verwacht. Saoedi Arabië lijkt op de grote vraag in te willen spelen met een hogere prijs voor de Aziatische markt. Door het optimistische sentiment in de olie-industrie blijft nieuws over de verder stagnerende Amerikaanse economie op de beurzen onopgemerkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op vrijdag 24 februari stond de prijs van Brent-olie op €82,82 per vat. Op maandag 27 februari was de prijs iets gedaald tot €82,04. Daarna steeg de prijs hard. Op donderdag 2 maart steeg de olieprijs naar €84,80.

Nieuws uit China domineert de oliemarkt. Door de draconische covidmaatregelen bleef de productie van de olie-intensieve industrie in het Aziatische land achter. Nu de coronamaatregelen zijn afgeschaft, lijkt de Chinese industrie zijn oude productietempo te herpakken. De Chinese industriële productie groeide in februari met bijna 5% vergeleken met de maand ervoor. Daarmee schiet China sneller uit de startblokken dan verwacht, want Analisten hadden een groei van om en nabij de 1% voor ogen. Sinds 2012 is de Chinese industrie in een maand niet meer zo hard gegroeid.

De sterke Chinese groeicijfers lijken een reden voor Saoedi Arabië om de olieprijs voor Azië te verhogen. Vijf medewerkers van Aramco verklaarden tegen Reuters dat het oliebedrijf van plan is om de olieprijs met 40 cent per vat te verhogen. De Aziatische exportprijs van zware olie (de grondstof van diesel) valt waarschijnlijk zelfs 80 cent tot $1 hoger uit. Als het nieuws blijkt te kloppen, verhoogt het Saoedische bedrijf zijn olieprijs voor de tweede keer in korte tijd. Tegen de verwachtingen van analisten in stelde Aramco zijn prijs voor maart namelijk ook al naar boven bij.

Analisten verwachten dat de groei van de Chinese industrie de wereldwijde olieprijs de komende maanden flink omhoog trekt, zo blijkt uit een enquête van Reuters. Deskundigen schatten in dat de prijs van Brent-olie in de tweede helft van 2023 boven de $90 per vat uitkomt. Deze verwachting ligt in lijn met eerdere voorspellingen van het Internationaal energieagentschap (IEA) en verschillende grote consultancybureaus. In februari spraken analisten van een groot aantal prominente organisaties de verwachting uit dat de wereldwijde vraag naar olie in de tweede helft van 2023 groter zal zijn dan het aanbod.  

Amerikaanse misère krijgt geen grip op de markt
Door het optimisme over de Chinese markt krijgt de stagnerende Amerikaanse economie deze week geen grip op de olieprijs. De Amerikaanse industrie groeide in februari licht, al bleef de groei achter bij de verwachtingen van analisten. Als gevolg van lagere groei van de industrie viel ook de olieconsumptie in de Verenigde Staten lager uit dan verwacht. Voor de tiende week op rij groeide de Amerikaanse olievoorraad sterker dan deskundigen dachten. Analisten verwachtten dat de voorraad met 457.000 vaten zou toenemen. Uit data van de Amerikaanse overheid blijkt echter dat in de voorraad van de Verenigde Staten vorige week met 1,2 vaten is gegroeid.

De dieselprijs steeg deze week met de olieprijs mee. Op vrijdag 23 februari werd 100 liter diesel voor €124,50 per liter verhandeld. Daarna zat de dieselprijs constant in de lift. Op donderdag 2 maart was de dieselprijs €128,08.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden