AgroExact

Aangeboden door AgroExact

Nu al verschillen in droogte tussen regio's

8 Maart 2023

Nu al is de droogte het gesprek van de dag. Hoewel deze week neerslag met zich meebrengt, maakt dit de situatie alleen nog maar ingewikkelder. In de ene regio gaat significant meer neerslag vallen dan in de andere regio en door maartse buien zullen ook lokaal de neerslagcijfers uiteenlopen. Dit komt nog bovenop de verschillen die er al waren.

De cijfers van AgroExact gaven voor januari de natheid aan, maar let wel: er viel tussen de 75 millimeter in Noord-Limburg tot 177 millimeter bij Dordrecht: een enorm verschil. Februari bracht slechts 6 (!) millimeter in het Zeeuwse Domburg. Hoewel de 35 millimeter of meer langs de oostgrens geen vetpot aan neerslag is, is het dus nog altijd 30 millimeter meer dan op de droogste plekken. Verschillen die doorwerken in de eerste weken van de teelt, zeker door de verschillen die er deze week bijkomen.

"We gaan voor verrassingen komen te staan", aldus Niek van Andel, meteoroloog bij AgroExact. "Hoe vochtig de bodem uiteindelijk de winter uitkomt en wat de voorraden zullen zijn, hangt namelijk niet alleen van de neerslaggeschiedenis af, maar ook van de grondsoort en kwaliteit per perceel. Met ons netwerk van weerstations en regenmeters kunnen we de neerslagverschillen perfect in kaart brengen, maar natuurlijk niet ín de bodem kijken. Het zijn toch echt onze bodemvochtsensoren die deze informatie bieden. Op dit moment geven de meeste sensoren nog geen tekort aan op 15 tot 30 centimeter onder het maaiveld. Maar mocht er later dit voorjaar een droge, zonnige periode volgen en gewassen in groei schieten, dan zullen de sensoren op de ene plaats eerder uitdroging detecteren dan op de andere plaats. Of andersom, dat de gevallen neerslag dusdanig goed is vastgehouden, dat voldoende vocht gebufferd is."

De bodemvochtsensoren van AgroExact meten de zuigspanning, ofwel hoeveel kracht een plant moet uitoefenen op de bodem om vocht te onttrekken. "Wij zetten in op gemak. Hele tabellen met vochtigheidspercentages, verwelkingspunten of kritische grenzen hoeft niemand te kennen of te begrijpen. Deze zijn ingebouwd in de AgroExact App. Wij laten de metingen zien en koppelen daar een kleurcode aan. Groen is goed, geel is suboptimaal, bij oranje moet je ingrijpen om 'code rood' te voorkomen. Als de bodem 'in het rood' staat, dan verlies je groei en is een enkele bui niet meer voldoende om de situatie te herstellen. Dit verschilt uiteraard per gewas en grondsoort; iedere gebruiker vult deze zelf in. Wij laten dan precies zien, op basis van de laatste meting die ieder half uur binnenkomt, hoeveel millimeter neerslag of beregening nodig is om 'code groen' te bereiken."

De combinatie van nauwkeurigheid van de sensor en het gebruiksvriendelijke advies, werd vorig jaar door de Wageningen Universiteit als hoogst beoordeeld van alle geteste bodemvochtsensoren, terwijl de prijs relatief laag is. "Eén keer minder beregenen en de sensor heeft zich al dubbel terugbetaald." Bekijk hier meer informatie over de bodemvochtsensoren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden