Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs daalt door economische stagnatie

10 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs is deze week stevig gedaald. De lagere olieprijs is een reactie op de zwakke prestaties van westerse economieën. De Amerikaanse centrale bank kondigde namelijk aan haar agressieve rentebeleid voor te zetten. De Chinese economie zorgt deze week niet voor opwaartse prijsdruk. China kondigde voor 2023 namelijk het laagste groeidoel in jaren aan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs ging deze week gebukt onder negatieve prijsdruk. Op donderdag 2 maart noteerde Brent-olie $84,75 per vat. Tot maandag 6 maart zat de olieprijs in de lift. Op dat moment noteerde Brent-olie $86,18. Daarna daalde de olieprijs met 4%. Op woensdag 9 maart was de olieprijs gezakt tot $82,30.

Na een periode van optimisme over de Aziatische olieconsumptie, lijkt de vrees voor verdere stagnatie van de westerse economieën de oliemarkt weer te domineren. Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) Jerome Powell kondigde aan dat rentverhogingen elkaar waarschijnlijk sneller kunnen volgen dan de Fed tot nu toe voorzag. Met de nieuwe uitspraken van Powell lijkt de hoop te zijn verdwenen dat de Fed haar renteverhogingen voorzichtiger aanvliegt. Daardoor lijkt de stagnatie van de Amerikaanse economie voorlopig aan te houden.

Zelfs OPEC praat olieprijs naar beneden
Ook OPEC creëerde deze week neerwaartse druk op de olieprijs. Afgelopen weken legde OPEC nog vooral de nadruk op de aantrekkende Chinese economie. Op een evenement van kredietbeoordelaar Standard & Poor's sprak secretaris-generaal van OPEC Haitham Al-Ghais uit dat de teruglopende olieconsumptie in Europa en de Verenigde Staten een risico vormt voor de oliemarkt. Volgens Al-Ghais ontstaat er op het moment een steeds duidelijkere scheiding op de oliemarkt. Terwijl de Aziatische markt enorm hard groeit, blijft inflatie leidend op de westerse markten. Door de stagnerende economie blijft de westerse olieconsumptie voorlopig achter.

Overigens wijst niet al het nieuws uit het westen op een lagere olieprijs. Voor het eerst sinds tien weken namen de Amerikaanse ruwe olievoorraden namelijk af. De afname van de olievoorraad kwam onverwachts. Analisten verwachtten namelijk dat de olievoorraad met ongeveer 400.000 vaten zou toenemen. Uit observaties van het Amerikaanse Petrolium Instituut (API) en het Amerikaanse Energieagentschap (EIA) blijkt dat de olievoorraden juist krompen. Het API schat de krimp in op 3,8 miljoen vaten. Het IEA is iets conservatiever met zo'n 1,7 miljoen vaten.

Chinese economie zorgt niet voor stijging
Daarnaast zorgt nieuws uit China deze week niet voor opwaartse prijsdruk. China presenteerde namelijk zijn laagste groeidoelstelling in jaren. De Chinese overheid mikt in 2023 op een groeicijfer van 5%. Zelfs in covidjaar 2022 had China een groeidoelstelling van 5,5% voor ogen. De lage groeiverwachting komt voor analisten als een verrassing. Vorige week maakte China bekend dat de industriële productie met 5% toenam en tot voor kort verwachtten analisten dat de groei de komende maanden toeneemt.

Ook de dieselprijs is deze week wat gedaald. Op donderdag 2 maart werd diesel voor €128,08 per 100 liter verhandeld. Tussen vrijdag 3 en zondag 5 maart stond de dieselprijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van €128,50. Op woensdag 8 maart was de dieselprijs €126,65.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden