Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs instabiel door Franse stakingen

15 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs maakte vorige week een flinke stap naar boven. Door verschillende ontwikkelingen op de LNG-markt steeg de notering van de TTF eind vorige week hard. Inmiddels is er van deze stijging weinig meer over. Door gunstigere weersverwachtingen dan initieel voorspeld, is inmiddels het grootste deel van deze stijging begin deze week weer teniet gedaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers van de gasmarkt sloeg deze week wild om zich heen. Op woensdag 8 maart stond de gasprijs op het laagste punt van de week, bij een stand van €42,34 per megawattuur. Tot het weekend steeg de gasprijs hard. Tussen 9 en 10 maart steeg de prijs met maar liefst 17,6% van €43,60 tot €52,86. Op dinsdag 14 maart vond een stevige correctie plaats. Op die dag noteerde de gasprijs €44,10.

De grote stijging van de gasprijs houdt hoofdzakelijk verband met ontwikkelingen op de LNG-markt. Als protest tegen de aanstaande hervormingen van het Franse pensioenstelsel besloten actievoerders om drie van de Franse importterminals voor LNG te blokkeren. De terminals zijn al sinds 6 maart niet in gebruik. De stakingen raken de Europese gasimport stevig. Frankrijk heeft zich vorig jaar namelijk tot een van de Europese LNG-grootmachten ontwikkeld en zag de import van LNG in 2022 met maar liefst 80% toenemen.

Daarnaast begint de LNG-import van China toe te nemen. De heropening van de Chinese economie zorgt op het moment voor een grotere gasvraag vanuit de industrie. Als reactie op de toename van de vraag stijgen de prijzen voor LNG in zowel Azië als Europa. De hogere mondiale LNG-prijs trok de prijs op de TTF afgelopen week mee naar boven. Daarnaast stond Aziatische LNG-prijs tot voorkort nog op de het laagste punt in twintig jaar tijd. Dit maakt het voor Chinese handelaren aantrekkelijk om alvast extra gas op de spotmarkt in te kopen.

Door de blokkades en de hervatte importen uit China kwam in Europa zo'n 19% minder LNG binnen. Daarmee daalt de Europese LNG-import tot het laagste niveau sinds 2022. De lagere importcapaciteit kwam op een ongemakkelijk moment. Europa maakt na een zeer zachte winter een koude start van maart door. Op het moment dat de LNG-importen op het laagste punt stonden, had het er alle schijn van dat kouder weer tot midden april zou aanhouden.

De koers lijk weer gekeerd
Inmiddels is de weersverwachting bijgesteld en blijken de omstandigheden gunstiger uit te vallen. Het wordt de komende weken warmer dan verwacht en het aantal zonne- en winduren valt hoog uit. Daardoor neemt de verwachtte druk op de gascentrales voorlopig af. Daarnaast zorgt een voorspelling van zakenbank Morgan Stanley voor een lagere gasprijs. De zakenbank voorspelt dat de Europese Unie de winter uitkomt met een vulgraad van de gasreserves van 57%. Als deze voorspelling uitkomt, daalt de vulgraad de komende weken niet verder en start de Europese Unie de lente met een vulgraad die twee keer zo hoog ligt als vorig jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden