Het is de Duitse milieuminister Steffi Lemke eindelijk gelukt om de handen op elkaar te krijgen voor een 'Nationale Waterstrategie' in Duitsland. Een meerjarenplan met tachtig actiepunten verdeeld over tien punten om de waterkwaliteit te verbeteren, beter bestand te zijn tegen droogte én overstromingen. In de komende zeven jaar moeten al ingrijpende besluiten worden genomen. Welke impact heeft dat op de Duitse landbouwsector?
Het lukte de politica van Die Grünen wat haar voorgangster Svenja Schulze (SPD) niet voor elkaar kreeg. Woensdag 15 maart heeft het Duitse kabinet ingestemd met de nationale waterstrategie die het ministerie van Omgeving en Milieu heeft opgesteld. Het plan moet veiligstellen dat Duitsland in de toekomst over voldoende water beschikt en beter bestand is tegen droogte en overstromingen.
Jaren met extreme droogte stapelen sinds 2018 op in het land, al mogen ook de regionale overstromingen van 2021 niet uit het oog worden verloren. 180 mensen kwamen toen om het leven in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts.
Landbouw niet specifiek uitgelicht
In de Duitse media wordt gesproken over het plan dat tachtig punten omvat. Die zijn onverdeeld in tien thema's variërend van natuurbescherming, vervuiling tot het verbeteren van de infrastructuur. De landbouw heeft niet één specifiek thema toegesneden gekregen maar wordt op veel fronten genoemd. Duidelijk is dat op vlakken als watervervuiling door bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen en wateronttrekking de Duitse boeren flink aan de bak moeten.
Lemke en haar ministerie onderstrepen dat ook de stedelijke regio's veel moeten doen. De minister spreekt van een stedelijke ruimte waar regenwater gebufferd kan worden om droge en natte periodes te overbruggen. Dat kan met meer groen in de stad en waterreservoirs rond bebouwde gebieden. De nationale strategie beslaat meerdere decennia en moet in 2050 alle ambities hebben bereikt. De deadline voor 2030 ligt dichter aan de horizon. Ook dan moeten al grote stappen zijn genomen.
Voordelen voor de boer
De waterstrategie kan ook een groot voordeel voor de Duitse landbouw zijn. De federale overheid pakt waarschijnlijk eerst de industrie en energiewinning aan. Zo kost het winnen van bruinkool enorme hoeveelheden grondwater, waar ook de landbouw sterk door wordt benadeeld. Als het aan natuurorganisaties ligt wordt dit snel een halt toegeroepen. 44% van al het water gaat naar de energiesector. Slechts 2% gaat naar de landbouw.
Een andere maatregel die in de plannen staat is het aanleggen van ondergrondse lange afstand waterleidingen naar droge gebieden. Vooral het oosten en noordoosten van Duitsland hebben de laatste jaren extreme droogte gekend. Juist dat zijn van oudsher belangrijke akkerbouwgebieden. De impact die droogte heeft moet zowel voor de natuur als de landbouw worden teruggedrongen.
Vervolg
Hoe gaat het nu verder? Een interministeriële groep gaat, onder leiding van het milieuministerie, aan de slag met het implementeren van de strategie. Dat wordt in nauwe samenspraak met de deelstaten gedaan, zo bericht de Bondsregering.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.