Shutterstock

Analyse Energie

Olieprijs herstelt zich na bankencrisis

30 Maart 2023 - Matthijs Bremer

Nu de bankencrisis van twee weken geleden langzaam maar zeker uit het zicht raakt, herstelt de olieprijs. Inmiddels hervat de oliemarkt weer zijn recente patroon. Handelaren wegen namelijk weer vooral de staat van de Chinese en Amerikaanse economie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu de bankcrisis is gaan liggen, klimt de olieprijs weer uit het dal. Op donderdag 23 maart werd Brent-olie voor $75,91 per vat verhandeld en daalde de olieprijs licht. Op 24 maart was de olieprijs $74,99 per vat. Inmiddels is de prijs weer flink gestegen. Op het moment van schrijven (donderdag 30 maart) is de olieprijs gestegen tot $78,78.

Het herstel van de olieprijs is in eerste instantie het gevolg van de langzaam maar zekere terugkeer van de rust op de financiële markten. Na het omvallen van de Silicon Valley Bank en het dreigende faillissement van Credit Suisse daalde de olieprijs tot $72,97. Inmiddels lijkt de prijs snel te herstellen. 

De lage olieprijs was namelijk het gevolg van de angst voor een eventueel sneeuwbaleffect. Door de verwevenheid van de internationale economische sector waren analisten bang dat nog meer banken zouden omvallen. Inmiddels lijkt de angst voor een verdere escalatie van de bankencrisis weer wat te zijn gaan liggen. Snel en hard ingrijpen van de Amerikaanse en Zwitserse overheden lijkt de situatie voor nu te hebben getemd. Daardoor is de angst voor een grootschalige financiële crisis ingedamd.

Olieprijs hervat patroon
Nu de bankencrisis zijn grip op de oliemarkt verliest hervat de prijsontwikkeling het patroon van voor de faillissementen van de banken. De olieprijs reageert met name weer op nieuws over het herstel van de Chinese economie en het verbruik in de Verenigde Staten. De ontwikkelingen op beide markten wijzen op het moment op een hogere olieprijs. Zo daalden de olievoorraden in de Verenigde Staten stevig. Tegen de verwachting in werden ongeveer 6,6 miljoen meer vaten verbruikt dan opgepompt, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie. In een eerdere prognose schatte de organisatie in dat de voorraden juist met 187.000 vaten zouden toenemen.

Daarnaast nemen optimistische sentimenten over de opening van de Chinese economie de stemming op de oliemarkt over. Volgens analisten van marktonderzoeksbureau Wood Mackenzie is China verantwoordelijk voor 40% van de groei van de olievraag in 2023. Dit jaar neemt de Chinese olievraag met zo'n 1 miljoen vaten per dag toe. Wereldwijd stijgt de vraag met 2,6 miljoen vaten per dag, zo schat het bureau in.

De dieselprijs daalt tegen de trend van de olieprijs in. Op donderdag 23 maart was de prijs voor 100 liter diesel €121,52. Inmiddels is de dieselprijs met ongeveer €3,50 gedaald. Vandaag (30 maart) werd diesel voor €117,96 verhandeld.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden