Shutterstock

Analyse Energie

Dieselprijs stijgt na lange tijd substantieel

11 Mei 2023 - Matthijs Bremer

Na de stevige daling van vorige week toont de olieprijs herstel. Na het nieuws van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de rente voorlopig in stappen van 25 basispunten wordt verhoogd, steeg de olieprijs met maar liefst 7%. Ook de dieselprijs viel na het nieuws voor het eerst in lange tijd substantieel hoger uit. Toch werd het tempo van de stijging snel getemperd door nieuws uit China.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op donderdag 4 mei stond de prijs van Brent-olie op het laagste punt van de week, bij een stand van $72,50. Tot dinsdag 9 mei steeg de olieprijs tot $77,44, om vervolgens te stagneren.

Door recessieangst in de Verenigde Staten en tegenvallende economische resultaten verloor de Brent-benchmark vorige week ongeveer 11% van zijn waarde. Door een stijging van ruim 7% is het grootste deel van het verlies weer hersteld. De grote stijging van donderdag 4 en vrijdag 5 mei volgden op het nieuws dat de Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten de rente met kleinere stappen te verhogen. Tegelijk met de bekendmaking voerde de EVB een rentestijging van slechts 25 punt (0,25%punt) door. Het besluit kwam voor analisten als een verrassing. Omdat de rente in de eurozone bij een stand van 4% nog niet op het niveau van de Amerikaanse rente (5,25%) staat, verwachtten analisten dat het nog even zou duren tot de ECB kleinere stappen zou zetten.

Daarnaast sprak de ECB uit te geloven dat stappen van 25 basispunten in de toekomst voldoende zijn om de inflatie op termijn terug te brengen naar het gewenste niveau. Het lijkt erop dat de ECB langzaam maar zeker zijn agressieve rentebeleid begint uit te balanceren. Waar de ECB tot nu toe koos voor het koste wat het kost uitroeien van de hoge inflatie, lijkt de centrale bank langzaam maar zeker een balans te zoeken waarbij de economie gespaard wordt. Dat is goed nieuws voor de oliemarkt, aangezien de economische malaise het olieverbruik van zowel transport als industrie flink raakt.

Handelsdata vertragen stijging
Sinds maandag 8 mei lijkt de stijging van de olieprijs flink af te zijn geremd. Zowel in de Verenigde Staten als China viel het olieverbruik namelijk lager uit dan verwacht. Nieuwsberichten op de Amerikaanse markten hielden elkaar in balans. Volgens het Amerikaanse Energieagentschap (EIA) zijn de brandstofvoorraden met 3,2 miljoen vaten geslonken. Daarmee lijkt het verbruik van de week hoger dan voorzien. Het agentschap voorspelde een afname van slechts 1,2 miljoen vaten. Toch lijkt de markt nog niet in te zetten op een hoger verbruik, want de raffinage blijft achter. De ruwe olievoorraad steeg vorige week met 3 miljoen vaten, terwijl het agentschap een afname van 900.000 vaten voorspelde.  

Daarnaast wordt er met argusogen naar China gekeken. Uit handelsdata van de Chinese overheid blijkt dat de olie-importen van het Aziatische land met 16% zijn gedaald ten opzichte van maart. Het resultaat bevestigt de angst van analisten voor een stroef lopende Chinese industrie. Eerder bleek de groei van de Chinese industrie met 3% lager uit te vallen dan verwacht. 

De dieselprijs reageert met een lichte vertraging op de beleidswijziging van de ECB. Op donderdag 4 mei stond de dieselprijs op het laagste punt sinds augustus 2021. Grote partijen diesel (vanaf 4.000 liter) werden die dag voor €106,71 verhandeld. Vanaf donderdag 7 mei steeg de dieselprijs met ruim €3,50. Op woensdag 10 mei noteerde de dieselprijs €110,34.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden