Shutterstock

Analyse Energie

Kerncentrales houden druk op elektriciteitsmarkt

16 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs is op het moment behoorlijk stabiel. Toch blijven verstoringen rond kerncentrales actueel. Terwijl in Frankrijk het maximale vermogen voorlopig nog niet wordt benut, zorgt in België het verlengen van de levensduur van de kerncentrales voor problemen. Daarnaast kondigt Frankrijk stappen aan om bedrijven in de hernieuwbare energiesector aan zich te binden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs beweegt in ongeveer hetzelfde stramien als de afgelopen weken. Dinsdag 9 mei was de prijs op de EPEX €104,10 per megawattuur. Tot twee dagen later steeg de elektriciteitsprijs naar het hoogste punt van de week. Op donderdag 11 mei noteerde de EPEX €109,99. In het weekend daalde de elektriciteitsprijs stevig. Op zaterdag 13 mei zakte de notering naar €65,58. Maandag 15 mei herpakte de elektriciteitsprijs zich tot €106,38.

Hoewel de elektriciteitsmarkt in relatief rustig vaarwater is beland, blijft kernenergie een wankel thema. Sinds de zomer van 2022 draaien de Franse kerncentrales niet meer op volle kracht. Hoewel van een halvering van het vermogen inmiddels geen sprake meer is, blijft de productie suboptimaal. Beheerder RTE kondigde namelijk aan dat Franse kerncentrales tot 2035 minder vermogen zullen blijven leveren. Als alle kerncentrales volop draaien produceren de Franse centrales gemiddeld rond de 412 terawattuur per jaar. Tussen 2025 en 2035 zal het vermogen slechts rond de 350 terawattuur liggen.

Ook bij onze zuiderburen zorgen de kerncentrales voor onzekerheid. De Belgische regering maakte deze week namelijk bekend met de beheerder Engie te onderhandelen over een verlenging van de levensduur van kernreactoren Doel 4 en Tihange 3. Tot de Oekraïneoorlog was de Belgische regering van plan om alle kerncentrales voor 2025 te sluiten. Nu energie schaars is wil de Belgische regering de centrales toch tien jaar langer openhouden. Volgens de uitbater zijn er grote vorderingen gemaakt in de onderhandelingen. Beide partijen mikken op een akkoord rond 30 juni.

De Belgische regering zal naar alle waarschijnlijkheid flink de portemonnee moeten trekken. Engie is een internationaal grote speler en heeft buiten België inmiddels afstand gedaan van al zijn kerncentrales. Het openhouden van de centrales is namelijk niet economisch rendabel. Engie lijkt in te zetten op staatsteun bij de ontmanteling van oude kerncentrales in de vorm van een verzekering. Op het moment draagt de beheerder de volledige kosten van de ontmanteling. Een dergelijke sanering is een extreem kostbaar proces en neemt maar liefst tien jaar in beslag. Het bedrijf hoopt een maximumbedrag voor de sanering af te kunnen spreken. Dat bedrag wordt nu alvast gereserveerd. Als Engie zijn zin krijgt betaalt de Belgische staat echter alle kosten die boven dat bedrag uitkomen.

Frankrijk zet in op hernieuwbaar
Daarnaast heeft de Franse president Emanuel Macron een grootschalige plan voor de investering in hernieuwbare bronnen aangekondigd. Zo is de Franse overheid van plan om belastingvoordelen in te stellen voor de exploitatie van zonnepanelen en windturbines en de aanschaf van warmtepompen. Daarnaast zinspeelt Macron op het idee om de Franse aanschafsubsidie voor elektrische auto's te herzien. Om de concurrentiepositie van de Europese autosector te versterken wil de Franse president hogere subsidies uittrekken voor Europese modellen.

Volgens analisten is het nieuwe stimuleringspak een reactie op de Amerikaanse Inflation Reduction Act. Met de regeling trekt de Verenigde Staten honderden miljarden uit om de economie te vergroenen. Al gebruikt de Amerikaanse regering het vergroeningsbeleid volgens analisten ook als excuus voor protectionisme. Een belangrijke voorwaarde is namelijk dat de productie binnen de nieuwe groene economie in Amerika plaatsvindt. Door de belastingvoordelen dreigen verschillende Europese bedrijven uit Europa naar de Verenigde Staten te migreren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden