Shutterstock

Analyse Energie

Europa wil minder Russisch gas importeren

17 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs is deze week voor de zesde week op rij gedaald. De importen van LNG verlopen nog altijd voortvarend. De voorspelde concurrentie van de Aziatische landen blijft namelijk nog altijd uit. Nu de Europese gasvoorziening redelijk goed verloopt, overwegen de G7 en de EU de importen van Russisch gas verder terug te dringen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs staat op het moment nog slechts twee keer zo hoog als het voor de zomer van 2021. Op woensdag 10 mei stond de gasprijs met €34,99 op het hoogste punt van de week. Daarna daalde de gasprijs met ruim €2. Op woensdag 15 mei was de prijs gedaald tot het laagste punt van de week en wordt er voor een megawattuur €32,31 afgerekend.

Inmiddels daalt de gasprijs voor de zesde week op rij. Tot voor kort had de lagere dagprijs nog weinig invloed op de termijncontracten, maar daar begint langzaam maar zeker verandering in te komen. Voor het eerst sinds januari 2022 wordt het wintercontract van 2023/24 voor minder dan €50 per megawattuur verhandeld. Op het moment staat de prijs van het wintercontract op €47,89. Hoewel er nog een flink gat zit tussen het wintercontract en de huidige koers, lijkt het erop dat de markt langzaam maar zeker vertrouwen krijgt in relatief gunstige gasprijzen aanstaande winter. Dat de markt weer tot rust komt is vooral het gevolg van de grootschalige import van LNG.

In april importeerde de lidstaten van de Europese Unie een recordhoeveelheid LNG en tot nu blijft de import op een hoog niveau. Inmiddels is Europa de Aziatische markt voorbij als grootste importeur van Amerikaans vloeibaar gas. Door de lage vraag uit China is er tot nu ruim voldoende LNG beschikbaar om in het huidige Europese gasverbruik te voorzien. Tegen de verwachtingen van analisten in nam de Chinese vraag naar LNG af in maart door de zwakke industrie. Daardoor lijkt het risico op tekorten en extreme prijsstijgingen laag.

Analisten zien nog slechts één scenario voor een sterke stijging en dat is een sterke stijging van de Aziatische industrie in combinatie met een hete zomer in Europa of Azië. In een dergelijke situatie kan er namelijk flink wat extra LNG nodig zijn om in de elektriciteitsvraag van airconditioners te voorzien.

Sancties op Russisch gas in de maak
Daarnaast hebben de Europese Unie en de G7 een nieuwe maatregel bekendgemaakt om nog meer afstand te nemen van de Russische gasmarkt. De EU en G7 zijn van plan om geen gas meer te importeren uit pijplijnen die Moscow in 2022 tijdelijk heeft stilgelegd, zo vertellen anonieme diplomaten tegen de Fiinancial Times. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de beslissing op de aanstaande G7 top in Hiroshima bekrachtigd.

De beslissing moet voorkomen dat Rusland de Europese gasprijs kan beïnvloeden door de kraan op en dicht te draaien. In 2022 verlaagde Rusland meermaals de gastoevoer om de prijzen op de TTF op te drijven. In de zomer was de Europese gasprijs maar liefst €339. Daarnaast lijkt de Europese Unie met het nieuwe beleid het vertrouwen in de LNG-infrastructuur te willen vergroten. LNG-leveranciers in de Verenigde Staten twijfelen over investeren in grotere productiecapaciteit om in de vraag op de Europese markt te voorzien. Investeerders zijn namelijk bang dat Europese landen direct de grootschalige importen uit Rusland hervatten zodra de oorlog in Oekraïne is beslecht.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden