Shutterstock

Analyse Energie

Oliemarkt lijkt geloof verloren in Chinese groei

18 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De olieprijs was deze week behoorlijk in balans. Ondanks de zwakke resultaten van de Chinese industrie houdt het Internationaal Energieagentschap (IAE) vast aan de voorspelling dat de Chinese olieconsumptie in de tweede helft van 2023 boven de vraag uitgroeit. Door de zwakke economische situatie lijkt de markt echter sceptisch over de lezing van de situatie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs bleef afgelopen week redelijk stabiel. Op donderdag 11 mei was de olieprijs $74,98 per vat. Een dag later (op vrijdag 12) mei noteerde Brent-olie de laagste stand van de week. Op die dag werd olie voor $74,17 verhandeld. Woensdag 17 november was de markt weer terug bij af en schommelde de olieprijs rond de $75.

Op de markt wordt momenteel de balans opgemaakt tussen een verwachte grotere vraag in de tweede helft van 2023 en de zwakke economische situatie. Ondanks de zwakke resultaten van de Chinese industrie houdt het Internationaal Energieagentschap (IEA) namelijk vast aan zijn voorspellingen voor de tweede helft van 2023. Het agentschap voorspelt dat de vraag naar olie in de tweede helft van het jaar ruim 2 miljoen vaten hoger ligt dan het aanbod. Het agentschap weegt de beslissing van de OPEC+ om de productie met 1,16 miljoen vaten terug te schroeven mee in zijn overweging. Maar een sterke verwachte groei van de Chinese economie is de voornaamste motivatie voor zijn stelling. Het IEA houdt daarnaast vol dat China verantwoordelijk is voor 60% van de groei.

Markt kijkt met scepsis naar rapport
Het lijkt er echter niet op dat de markt het standpunt van de IEA accepteert. Tegen de normale dynamiek van de markt in zorgde de publicatie van het rapport niet voor een stijging van de Brent-notering. De laatste weken lijkt het optimisme over Chinees herstel grotendeels te zijn weggevallen. De Chinese industrie groeide met slechts 3%, flink minder dan verwacht. Analisten van meerdere grote financiële instellingen geven aan op het moment dan ook vooral naar de huidige marktsituatie te kijken en zien weinig reden tot optimisme. Met name de prestaties van westerse economieën zijn op het moment zwak en dat heeft overduidelijk zijn weerslag op de olieconsumptie.

Volgens de laatste schatting van het Amerikaanse Petroleuminstituut nam de Amerikaanse olievoorraad met 3,6 miljoen vaten toe. Een flinke tegenvaller, want de markt verwachtte een daling van 900.000 vaten.

{{dataviewSnapshot(52_1684332062)}}

Ook de dieselprijs maakt een stabiele fase door. Met vallen en opstaan bewoog de dieselprijs over de week genomen met nog geen 50 cent. Op donderdag 11 mei werd diesel voor €110,73 per 100 liter verhandeld. Op dinsdag 15 mei stond de Dieselprijs op het laagste punt van de week en daalde de prijs naar €108,47. Op woensdag 17 mei stond de dieselprijs nog maar net onder het startprijs van de week bij een stand van €110,25.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden