AgroExact

Aangeboden door AgroExact

Beregening sneller nodig dan verwacht

Woensdag 15:00 uur

Met een gebied van hogedruk ten noorden van Nederland is een periode van stabiel en veelal droog weer aangebroken. Met wind uit noordelijke en oostelijke richtingen, is er van grote wisselvalligheid weinig sprake. Dat betekent veel zon, en nu de dagen lang zijn ook veel uren met verdamping. Na alle regen, lokaal in de vorm van wolkbreuken, gaat de droogte sneller een knelpunt zijn dan een paar weken geleden gedacht werd.

"Het gaat op ieder perceel anders zijn", aldus Niek van Andel, meteoroloog bij AgroExact. "Prille gewassen met nog amper ontwikkelde wortels zijn afhankelijk van vocht in de bovenste toplaag. Een paar dagen met zon en de bovenste 10 centimeter is al uitgedroogd, zeker op de zandgronden.

Het meest verraderlijk zijn de gewassen die al vol in de groei zijn, zonder dat het wortelstelsel al volledig is ontwikkeld. De gewassen zelf gebruiken uiteraard veel water om te groeien en daarnaast verdampt er uit de grond zelf ook het nodige. Omdat de plant alleen de relatief ondiepe voorraad kan aanboren, kan binnen een dag of vijf het vocht in deze bodemlaag al op zijn geraakt. Op zonnige dagen verdampt een gewas dan namelijk makkelijk 5 millimeter per dag, zelfs bij temperaturen onder de 20 graden. En uiteraard neemt de verdamping alleen nog maar verder toe als de zon langer schijnt en de temperatuur verder omhooggaat."

"Toch is het altijd afwachten hoe dit in de praktijk precies ontwikkelt." Het precieze moment van zaaien of planten, de kwaliteit van de grond, de grondsoort en het lokale weer zijn allemaal van belang in deze rekensom, legt Van Andel uit. "Daarom lukt het mij als meteoroloog nooit om op basis van neerslag en verdamping alleen een goed beregeningsadvies te geven, juist omdat zoveel factoren van belang zijn."

Precies de reden dat we bij AgroExact besloten hebben om hiervoor met tensiometers de hoeveelheid zuigspanning in de bodem te meten. Hoe hard een plant aan de grond moet 'trekken' om aan water te komen, wordt door deze sensoren gemeten. Op een gegeven moment gaat dat ten koste van de groei, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Dat is vaak eerder dan men denkt, en bovendien van perceel tot perceel verschillend. We geven meldingen als beregenen nodig is om te voorkomen dat het gewas binnen een dag of twee zonder vocht zit. Vaak lukt het dan om met een beperkte hoeveelheid water de groei in stand te houden, totdat de wortels zich dusdanig ontwikkeld hebben dat ook uit diepere lagen vocht opgenomen kan worden. Je kunt beter eerder iets minder beregenen. Dan loop je niet achter de feiten aan en dat scheelt aantoonbaar in de totale hoeveelheid beregenen." Meer weten? Bekijk het op de website van AgroExact

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox